Fontos lépések az egyszülős családokért

Hírek2021. dec. 27.Növekedés.hu

Az Egyszülős Központ évről évre egyre több egyszülős családnak tud segíteni, folyamatosan bővülő szolgáltatásokat és programokat kínál nekik. Egyre inkább láthatóvá válnak ezek a családok, amelynek köszönhetően 2022-ben olyan jelentős törvényi változások lépnek életbe, amelyek nagyban támogatják a mindennapjaikat.

Több mint 10 ezerrel nőtt azoknak a családoknak a száma, akiknek segítséget, szolgáltatást vagy közösséget nyújtottunk 2021-ben. Közel 120 gyereknek tettük könnyebbé az iskolakezdést, 2550 egyszülős gyerek és szülő nyári pihenését biztosítottuk, közel 80 gyermek karácsonyi álma válhatott valóra. 2021-ben összesen 400 családnak tudtuk könnyebbé tenni a mindennapjait, több mint 6 tonna tartós élelmiszerrel, valamint tisztító és tisztálkodószer csomagokkal segítettünk azoknak, akiknek erre szükségük volt.

Tovább bővültek szolgáltatásink: a nagy népszerűségnek örvendő programjaink- mint pl. a jogi és pszichológiai tanácsadás, coaching, korrepetálás, logopédiai szolgáltatás vagy a mediáció – mellett sok újdonságot hozott a 2021-es év.

Csak néhány példa: kamaszoknak indult csoportunk a serdülőkorban felmerülő nehézségek, konfliktusok megoldására. „Amikor nem csak a válás fáj” csoportunk a bántalmazó kapcsolatban élőknek, vagy abból kilépetteknek nyújtott támogatást.

Támogató közösségek jöttek létre özvegyeknek, illetve azoknak az édesanyáknak, akik a terhesség alatt, nagyon korán egyedül maradtak. Apa csoportunk azokat az édesapákat hozta össze, akik egyedül viselik gondját gyermeküknek. Ősszel elindult a „Segítő Kezek”, egy olyan szívességi alapon működő kezdeményezés, melyben ezermester egyszülős apukák önkéntesen segítenek egyszülős családoknak apróbb javításokban, szerelésekben. Nagyon sikeres volt a pénzügyi coaching, mely a pénzügyekben segített eligazodni az egyszülősöknek, valamint az ultrarövid terápia, amivel rövid idő alatt lehet hatékony és mély változásokat elérni. 

2022-ben olyan törvényi változások lépnek életbe, amelyek hatása a mindennapokban is jelentősen érezhető lesz.

Jelenleg az egyszülős családban élő gyerekek közel negyede nem kapja meg azt a járandóságot, amely neki törvény szerint jár. Ennek a helyzetnek vet véget az, hogy januártól egyszerűsödnek és szigorodnak a tartásdíj behajtásának szabályai és a különélő szülő helyett az állam előlegezi meg az elmaradó tartásdíjat több mint 50 ezer forintig. Emellett több mint duplájára nő az árvaellátás minimuma, ez akár 25 ezer forint havi emelést is jelenthet gyerekenként. A két új jogszabálynak köszönhetően kb. 130 ezer gyerek mindennapi megélhetése fog javulni. 

2022 tavaszán bővülünk: újabb Egyszülős Központ nyílik, ezúttal Budán, lehetővé téve, hogy még több egyszülős családot érhessünk el és nyújtsunk számukra támogatást és közösséget. 

Az Egyszülős Központról: A budapesti Egyszülős Központ 2018. májusában nyílt, hogy gyakorlati segítséget és közösséget nyújtson azoknak a családoknak, ahonnan hiányzik az egyik szülő.

Az elmúlt több mint három évben a központ több mint 70-féle szolgáltatásával több mint 24 000 egyszülős családot ért el. Magyarországon ma több mint félmillió gyereket egyetlen szülő nevel, az egyszülős családok száma kb. 300 000.