Fontos szerződést kötöttek a Fekete-tengeri olajmezőkről

Hírek2021. nov. 2.MTI

A Romgaz román állami gázvállalat 1,06 milliárd dollárért veszi meg az amerikai ExxonMobiltól a fekete-tengeri Neptun Deep földgázmezőben birtokolt 50 százalékos részesedését - közölte kedden a román vállalat.

A bukaresti értéktőzsdén közzé tett közlemény szerint a román állami vállalat igazgatótanácsa kedden jóváhagyta az egy héttel ezelőtt bejelentett tranzakciót, amelynek értéke 1,06 milliárd dollár. A felek most először hozták nyilvánosságra a vételárat.

Leszögezték azt is, hogy a tranzakció értéke a későbbiekben maximum 10 millió dollárral nőhet, így a végső összeg nem haladhatja meg az 1,07 milliárd dollárt.

A felek megállapodtak, hogy az adásvételi szerződés aláírásakor a román vállalat 106 millió dollár előleget fizet, a többit a tranzakció véglegesítésekor.

A Romgaz december 10-ére hívta össze a részvényesek közgyűlését, ugyanis ennek a grémiumnak is áldását kell adnia az üzletre. Emellett a testületnek egy 325 millió euró értékű hitel felvételéről is döntenie kell, amiből fedeznék a tranzakció értékének egy részét.

A Romgaz a múlt kedden jelentette be a megállapodást, akkor azt közölték, hogy a tranzakció 2022 első negyedévében zárulhat le. A Neptun Deep lelőhelyen 42-84 milliárd köbméterre becsült gáz rejlik. A többi 50 százalékos részesedés az osztrák OMV vállalaté, amely a román féllel kötött megállapodás szerint a gázmező operátora lesz.A kitermelés elkezdéséhez a román parlamentnek úgy kell módosítani az offshore-kitermelésekre vonatkozó jogszabályt, hogy az kedvezőbb feltételeket szabjon meg a befektetők számára.