Forrongás az oroszoknál: erőszakos tüntetést kellett visszaverniük a rohamrendőröknek

Hírek2024. jan. 17.Növekedés.hu

Szerdán az oroszországi Baskírföld egyik kisvárosában tüntetők csaptak össze a rohamrendőrökkel, miután a bíróság Fail Alsynovot a baskír nyelv védelméért küzdő aktivistát "gyűlöletkeltésért" négy év börtönre ítélte - írta meg a Guardian.

Baymak városában a -20 Celsius-fok körüli hőmérsékletben férfiak tömegei mentek neki a rohamrendőröknek - mutatták a közösségi média felvételei,

amelyek közül néhányon az látszik, hogy a rendőrök erőszakkal letartóztatnak egy földön fekvő férfit - számol be a történtekről az AFP.

A rendőrség később könnygázt vetett be a tüntetések feloszlatására - írja az OVD-Info, amely Oroszország-szerte figyelemmel kíséri a tiltakozásokat. A közösségi médiában megosztott videókon férfiak mutatták, amint a kinti fagyos hőmérsékletben vízzel mossák a szemüket.

Alsynov ügye már a hét elején több száz ember tüntetését váltotta ki Baymakban.

A helyi belügyminisztérium közölte, hogy büntetőeljárást indított a szerdai "tömeges zavargások" miatt - ez a bűncselekmény legfeljebb 15 év börtönbüntetést von maga után.

Alsynovot azzal vádolták, hogy egy falusi tanácsülésen tartott beszédében rasszista megjegyzést tett. Ő viszont azt mondta, hogy szavait rosszul fordították le a baskír nyelvből.