Történelmi léptékű felsőoktatási fejlesztések kezdődnek

Hírek2021. feb. 25.Növekedés.hu

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére fontos mérföldkőhöz érkezett a gazdaság-újraindítási akcióterv több mint 1500 milliárd forintos felsőoktatási fejlesztési forrásai felhasználása. Az intézmények mától érhetik el a tervezést elősegítő felhívást. A 2021-ben induló pályázati lehetőségekkel a magyar felsőoktatás soha nem látott mértékű fejlesztés előtt áll. A kormány a magyar fiatalok színvonalas képzése érdekében minden támogatást megad az egyetemek megújításához – hangsúlyozta Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára.

A gazdaság újraindítását szolgáló akcióterv legnagyobb nyertese a felsőoktatás, amelynek korszerűsítésére, versenyképességének javítására mindeddig példátlan fejlesztési program indul Magyarországon. 2021 és 2026 között négyszer annyi forrás áll rendelkezésre a felsőoktatási intézmények számára, mint az előző uniós ciklusban - olvasható az ITM közleményében.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) honlapján mától érhető el a "Felsőoktatási intézmények infrastrukturális, szervezeti és oktatásfejlesztési reformja" c. felhívás. A hivatal az első fázisban felsőoktatási projektterveket vár véleményezésre. A felhívás célja az intézményi felkészülés támogatása a 955 milliárd forintos indikatív keretösszegű pályázathoz, a fejlesztési javaslatok előzetes szakmai értékelésén keresztül. A támogató szakmai vélemény a majdani benyújtás előfeltétele.

A felsőoktatási intézmények fejlesztésére szánt 1509 milliárd forintból a tervek szerint 955 milliárd forint jut a felsőoktatás infrastrukturális, szervezeti és oktatásfejlesztési reformjának reform támogatására. 382 milliárd forint a tudományos és innovációs parkok, nemzeti laboratóriumok létrehozását, 172 milliárd forint pedig a szakképzés, felnőttképzés és felsőoktatás képzéseinek megújítását és összhangjának megerősítését ösztönzi majd.

"A közel ezermilliárd forintos pályázati lehetőségre minden felsőoktatási intézmény figyelmét felhívtuk, hogy a történelmi léptékű fejlesztési lehetőséggel minél többen élhessenek. A beruházások esélyt teremtenek arra, hogy a gazdasági növekedés hajtóereje a következő évtizedben a tudomány, a kutatás és a felsőoktatás legyen, Magyarország regionális tudásközponttá váljon"

– hangsúlyozta Bódis József.