Gazdasági visszaesésre utal az euróövezetben az S&P Global teljesítményindexe

Hírek2022. okt. 5.MTI

Az euróövezeti bruttó hazai termék (GDP) csökkenésére utal az év hátra lévő részében a londoni S&P Global gazdaságkutató intézet gazdasági teljesítménymutatója, a szeptemberi kompozit beszerzésimenedzser-index.

Az S&P Global euróövezeti kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) szeptemberi végleges értéke 48,1 pont lett, 20 hónapja a legalacsonyabb, elmarad az előzetes 48,2 és az augusztusi 48,9 ponttól.

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének csökkenését, 50 pont feletti értéke pedig növekedését jelzi.

Az euróövezeti kompozit BMI értéke szeptemberben már a harmadik hónapja maradt 50 pont alatt. Az aktuális érték pedig 20 hónapja, 2021 januárja óta a leggyorsabb ütemű teljesítménycsökkenést jelzi.

A kompozit index összetevői közül mind a feldolgozóipar, mind a szolgáltatói szektor teljesítménymutatója felgyorsult ütemben csökkent, mivel a magas infláció, az energiaköltségek emelkedése, a növekvő gazdasági bizonytalanság és a romló kereslet egyre gyorsabb ütemű teljesítményvesztésbe sodorta az euróövezet gazdaságát.

A felmérés szerint az összes új megrendelés csaknem két éve a legnagyobb mértékben csökkent szeptemberben és az exportértékesítés is jelentősen visszaesett.

A foglalkoztatás növekedése szeptemberben tovább lassult, ami a beérkező új megrendelések hiányát, valamint a megrendelésállomány szintjének tartós csökkenését tükrözi.

Március óta először erősödött a vállalatokra nehezedő költségnyomás, elsősorban a meredeken emelkedő energiaköltségek és a magasabb bérek miatt. A gazdasági kilátásokkal szembeni aggodalom erősödött, az üzleti bizalom a járvány 2020-as első hulláma óta a legalacsonyabb szintre esett vissza.

Az euróövezet recesszió elkerülése iránt táplált reményeket keresztül húzta az a meredeken csökkenő üzleti aktivitás, amit a BMI szeptemberi értéke jelez.

A felmérés nem csak a gazdasági visszaesés súlyosbodására utal, hanem egyre romló inflációs képet is előre vetít. Ami pedig annyit jelent, hogy a gyorsuló infláció megfékezésére tett igyekezetük során a döntéshozóknak a "kemény landolás" egyre növekvő kockázatával kell majd számolniuk - foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence vezető közgazdásza.

Az üzleti aktivitás immár három egymást követő hónapban lassult, ami már GDP-csökkenésre utaló jel. Ráadásul a harmadik negyedévben a visszaesés üteme egyre fokozódott. Az, hogy a következő hónapokra vonatkozó üzleti várakozások is romlottak és a megrendelések is aggasztó meredekséggel csökkentek arra utal, hogy a negyedik negyedévben még nagyobb GDP-csökkenésre lehet számítani

- fogalmazott.