Gulyás: a vírus ereje gyengébb, mint tavasszal

Hírek2020. szept. 11.MTI

Van elegendő kórházi ágykapacitás, szükséges számú lélegeztetőgép, maszk, kesztyű és az egyéb eszközök utánpótlása rendelkezésre áll, korábban mobilkórház is épült - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a pénteki Kormányinfón.

Gulyás Gergely kifejtette: a kormány az emberi élet védelmét tartja a legfontosabbnak, és nem a megbetegedések száma a legfontosabb mutató, de európai összehasonlításban ebben is jól állunk. Szólt arról is, hogy bár péntekre ismét rekordmagas volt az új fertőzöttek száma, a halálozásoké azonban érdemben nem nőtt. Ezt a miniszter azzal indokolta, hogy

a vírus ereje, virulenciája csekélyebb, mint tavasszal.Közölte azt is: a járvány első hulláma elleni védekezés sikeres volt. Nyáron abban is mindenki egyetértett, hogy a legnagyobb veszély a vírus külföldről történő behurcolása. Ezért zárták le a határokat, a szigorú határellenőrzés pedig a jövőben is fennmarad - jelentette ki.

Magyarország az uniós tagállamok közül a munkavállalók számát tekintve is a lehető legkisebb veszteséggel élte túl az első hullámot - tette hozzá. Júniusban a munkanélküliek aránya 4,7 százalékos volt, míg az unió átlaga ekkor 7,7 százalékos. Júliusban 4 millió 460 ezer ember dogozott Magyarországon.Gulyás Gergely elmondta azt is, mintegy 10 ezer milliárd forint áll rendelkezésre a koronavírus-járvány elleni védekezéshez, ebből sokat már elköltöttek, de még van pénzügyi eszköz a további intézkedésekhez.

Kiemelte:

791 milliárd forintot költöttek eddig a védekezésre és több mint 2 ezer milliárd forintot fordítottak a gazdaságra. A fizetési moratórium bevezetése 3 ezer milliárd forint értékű fizetési kötelezettség elhalasztásának lehetőségét jelentette, és a cégek kétharmada, a magánadósok több mint fele élt is a lehetőséggel. 2100 milliárd forintot tesznek ki a tőke- és garanciaprogramok, míg a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja 1500 milliárd forintot jelent.

Az első féléves gazdasági adatok jobbak az EU-átlagnál, de így is 6,1 százalékos recesszióba süllyedt a magyar gazdaság.

Ezért fontos a gazdaság élénkítése, a munkahelyek megőrzése, valamint az együttműködés a társadalomban, ami lehetővé teszi a fegyelmezett védekezést és az ország működésének fenntartását - fogalmazott.

Arra a kérdésre, ajánlják-e a cégeknek az otthoni munkavégzés bevezetését, Gulyás Gergely közölte, szabad piacgazdaság van Magyarországon, így a cégek szabadon dönthetnek arról, milyen formában tudják megszervezni a munkát.

Mi azt semmiképpen nem szeretnénk és mindenkit az ellenkezőjére biztatunk, hogy leállítsa a termelést. Az a veszély, amely a gazdaság leállásából következhet, még az egészségügyi kockázatnál is lényegesen nagyobb lehet - hangoztatta.

A miniszter az idősek fokozott védelmére hívta fel a figyelmet. Szerinte nemzetközi statisztikák alapján a fiatalok megfertőződését 4-5 héttel követheti az idősek megbetegedése, ez pedig vezethet tragikus következményekhez.

Azt mondta, az idősek munkába járását "érdemes elkerülni", továbbá a velük való kapcsolattartást is.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésre válaszolva közölte, hogy a koronavírus-tesztek hatósági árának megállapításáról néhány napon belül döntenek. Hozzátette: olyan árat kell meghatározni, amelyen beszerezhető a tesztanyag, viszont nincs három-négy-ötszörös nyereség, mert most az üzleti szempontok érvényesítését háttérbe kell szorítani az egészséghez való jog érvényesítésével szemben.

A miniszter egy újabb kérdésre megerősítette: biztos abban, hogy 30 ezer forintnál alacsonyabb lesz az ár.A miniszter megerősítette azt is, hogy egyelőre az állami laborok ellátják a teszteléssel kapcsolatos feladatokat, de magánlaborokat is be tudnak vonni, ha szükséges, van erről szóló - még tavasszal kidolgozott - protokoll.

Az ingyenes influenzaoltással kapcsolatban a miniszter közölte: az oltóanyag beszerzése folyamatban van.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely közölte: egyetért Karácsony Gergely főpolgármester szándékaival, aki a maszkviselési szabályok szigorítását tervezi úgy, hogy akár 50 ezer forintos bírságot is kiszabhasson a közterület-felügyelet, ha valaki figyelmeztetés után sem hordja a maszkot.

Kérdésre válaszolva kijelentette: a jelenlegi betegszám, akiket orvosilag kell kezelni koronavírus miatt, nem ad okot műtétek elhalasztására.  

Mérlegelik, hogy 14 napról 10 napra szállítsák le a karantén időtartamát több európai országhoz hasonlóan - mondta.Azt is javasolta az iskolákat fenntartó tankerületek irányításáért felelős Klebelsberg Központnak, hogy teszteltesse inkább azokat a pedagógusokat, akik egy diák kontaktjai, és emiatt két hét karanténba kényszerülnek. Az államnak is olcsóbb, ha van két negatív teszt - mondta.

Arra a kérdésre, hogy a bérvadászok jöhetnek-e Magyarországnak, üzleti útnak számít-e a tevékenységük, a miniszter elmondta, az ORFK ezt nem értelmezi üzleti útnak.

Gulyás Gergely több kérdést kapott a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel (SZFE) kapcsolatban, amelyekre válaszolva leszögezte: a felsőoktatási átalakítás lényege az, hogy a kormány kivonul ebből a szektorból, így a kabinetnek nincs teendője a kialakult vitával kapcsolatban. Nem aktív cselekvői, hanem nézői vagyunk eseményeknek - jelezte. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a kuratórium és a tiltakozó hallgatók közötti párbeszéd elindul, és a tanév is megkezdődhet. Mindenkinek ez az érdeke, eltekintve azoktól, akik politikai hisztériát akarnak kelteni itthon és szerte a nagyvilágban - fogalmazott.

A miniszter szerint a kuratórium tagjai saját területükön mind kiváló, elismert szakemberek, a kuratórium vezetője pedig az ország egyik legjobb rendezője, Vidnyánszky Attila, éppen ezért meg kell adni a lehetőséget nekik arra, hogy legalább az első évben bizonyíthassák, jól képesek felügyelni az egyetem működését.  

Az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) 2019-es éves jelentésére vonatkozó kérdésre, miszerint egyetért-e a kormány a Magyarországra vonatkozó megállapításokkal, Gulyás Gergely közölte, a támogatások három százalékáról van szó. Szeretnék szakmai szinten, békés úton tisztázni a vitákat az EU-val - hangsúlyozta. Megjegyezte, nagyon sok uniós tagállam gyakorlata ugyanolyan, mint a magyar, és náluk mégsem tesz semmit az OLAF.

A harmadik negyedéves gazdasági teljesítményt firtató kérdésre Gulyás Gergely közölte, vegyes képet mutatnak az adatok, a kiskereskedelmi forgalom vagy a beruházások alakulása bizakodásra ad okot, de van, ahol azt látják, hogy továbbra is nehezen indul újra a gazdaság.