Gulyás Gergely: 8 millió beoltott magyar ember a cél

Hírek2021. ápr. 15.MTI, Növekedés

Nő az oltási hajlandóság, naponta 50-100 ezerrel növekszik a regisztráltak száma. Jelenleg több mint 4,2 millió ember regisztrált, de a cél a 8 millió beoltott - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a csütörtöki Kormányinfón elmondta, hogy a kormány számára azért fontos a három és fél milliós oltottság, mert akkor lehet dönteni a további enyhítésekről. Ezt várhatóan napokon belül elérjük – mondta Gulyás Gergely. Ezután beszélt arról is, hogy 3,5 millió beoltott felett nyithatnak a teraszok, és nem kell fizetni a teraszok bérléséért. A bértámogatás májusban is jár az éttermeknek, valamint kézikönyv készül a vendéglátóhelyeknek.

A keleti vakcinával oltott emberek is utazhatnak nyáron külföldre

4 milliós oltottság elérésekor jöhetnek olyan szabályok, amelyek esetében kell a védettségi igazolvány - mondta el egy másik kérdésre. Biztosított arról, hogy az oltóanyagok között nincs érdemi különbség a hatékonyság között. Gulyás megemlítette azt is, hogy a világ egyik legnagyobb üzlete a vakcinák jelenlegi terjesztése, éppen ezért minden hír mögött üzleti érdekek állhatnak. A beoltottak egy százaléka betegszik meg Magyarországon. Oltási igazolvánnyal kapcsolatban feltett kérdésre Gulyás azt válaszolta, hogy nyáron, ha a járványhelyzet lehetővé teszi, valószínűleg ezek mindegyikével utazni lehet majd Európában. Szerinte nem reális az a veszély, hogy a keleti vakcinákat nem fogadják majd el az európai államokban.

Gulyás szerint, még ha a Janssen-vakcina ki is esik, akkor is 6 millió beoltott lehet nálunk május végére. Naponta 50-100 ezerrel növekszik a regisztráltak száma. Jelenleg 4,2 millió környékén jár az oltásra regisztráltak száma, ami ugyan látható a növekedés, de ez még mindig kevés, a nyolcmillió a cél.

Fokozatos a nyitás az iskolák esetében is

Az iskolákkal kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a nyitásról tartott konzultáción az derült ki, az emberek kellő óvatosság mellett a fokozatos újraindítást támogatják és ez az iskolákra is igaz. Első lépésként, a fokozatosságot szem előtt tartva az óvodákat és az alsó tagozatokat indítják újra a jövő héten. Hangsúlyozta, hogy az igazgatók az iskolai intézményvezetők engedélyezhetik a diákoknak a távollétet, de a tanároktól nem várható el, hogy kétszer oktassanak, tehát az alsó tagozatoknál nem lesz párhuzamosan digitális és tantermi oktatás. 

Májusban is jár az éttermeknek a bértámogatás

Gulyás Gergely elmondta azt is, a turisztikai ügynökség kézikönyvvel segíti a vendéglátóhelyek koronavírus-járvány alatti működését. A miniszter megerősítette: 3,5 millió, koronavírus ellen beoltott ember estén kinyithatnak a teraszok, ez számításaik szerint jövő hét közepén történhet meg. Hozzátette: a nap folyamán jelenik meg az a szabályozás, amely a vendéglátóhelyek érdekében eltörli a közterület-használati díjakat és felfüggeszti az ezzel kapcsolatos bürokratikus nehézségeket.

Gulyás Gergely azt mondta, a turisztikai ügynökség a vendéglátóipari érdekképviseletekkel egyeztetve készített egy kézikönyvet, amely ajánlásokat tartalmaz a vendéglátóhelyeknek a járvány alatti működéshez.

A Brüsszel által megrendelt vakcinák közül kiesett a Janssen

Gulyás Gergely kifejtette: félmillióval kevesebb adagra lehet számítani, mert a Brüsszel által megrendelt vakcinák közül kiesett a Janssen. A kormány tárgyalásokat folytat, hogy a lehető leggyorsabban pótolják a kiesett oltóanyagot. A Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinájával oltottak esetében nagyon ritka vérrögképződéses eseteket jelentettek az Egyesült Államokban, ahol a hatóságok kezdeményezték is az egydózisú vakcina használatának felfüggesztését. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerdán közölte, folytatja a Janssen oltóanyaga és a nagyon ritka vérrögképződéses esetek közötti esetleges összefüggés pénteken megkezdett vizsgálatát, az eddigi eredmények azonban azt mutatják, hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait. Sajtóhírek szerint a vállalat az amerikai javaslatot követően úgy döntött, hogy késlelteti a vakcinák leszállítását Európába.

Még hatékonyabbak a vakcinák, mint ahogy a gyártók ígérték

Gulyás közölte: a magyar hatóságok vizsgálatai és a tapasztalatok alapján még hatékonyabbak a vakcinák, mint ahogy a gyártók ígérték, a beoltottak 1 százaléka betegszik csak meg, de az oltás miatt náluk is csekélyebbek a kockázatok.