Gulyás Gergely: a külső határvédelem miatt büntethetik Magyarországot

Hírek2024. máj. 23.Növekedés.hu

Bár még nem lett bejelentve, a döntés már megszületett hazánk elítéléséről - mondta el Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Az utóbbi másfél-két évben kialakult frontvonalakat az ukrán erők egyre nehezebben tudják tartani. Emiatt is a kijevi kormányzat a kényszersorozás eszközéhez nyúlt, amely az Ukrajnában élő magyarságot is fenyegeti - mondta el Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Mint hangsúlyozta: a hazánkban élő ukrajnai magyaroknak, akik menekültként tartózkodnak itt, nem kell attól tartaniuk, hogy Magyarország kiadja őket Ukrajnának.

A miniszter szerint felelőtlenség, hogy egyre több európai politikus katonai beavatkozást sürget, az pedig riasztó, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke európai sorkatonai szolgálatról beszélt.

Gulyás Gergely elárulta: a kormány tárgyalt az Európai Bíróság előtt lévő magyar ügyekről is. Úgy tudják: a külső határvédelem miatt Magyarország bírságot fog kapni. Addig amíg fennmarad napi mintegy 6 millió forint értékben. Bár még nem lett bejelentve, a döntés már megszületett. Majd csak az európai választások után fogják kihirdetni.

Vitályos Eszter, kormányszóvivő az elmúlt két hét beruházásairól beszélt a Kormányinfón, többek közt kiemelve a részben állami támogatással megvalósult Mol Poliol Komplexumát,

amely a társaság legnagyobb organikus beruházása.

Ezentúl több mint 28 milliárd forint értékben valósultak meg itthon beruházások, köztük óvoda, bölcsöde felújítások és építések is.

A kormányszóvívő a digitális állampolgárság programról is szót ejtett.

A projektet bemutató oldal már elindult.