Gulyás: Ha gyorsan oltanak, sokan regisztrálnak, negyedik hullám már nem lesz

Hírek2021. márc. 18.MTI

Nincs még itt az ideje a lazításnak, az egyetlen védekezési mód, ha az oltás folytatódik - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Gulyás Gergely kiemelte:

a szakértők szerint közel vagyunk a harmadik hullám csúcsához, és a számok rendkívül rosszak, de az egészségügyben rendelkezésre állnak szabad kapacitások.Hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy mindenki tartsa be a szabályokat, tegyen meg mindent, hogy a kontaktusok számát csökkenthessék, így gyorsan visszahúzódhat a mostani hullám.

Ha gyorsan oltanak és sokan regisztrálnak, akkor negyedik hullám már nem lesz

- közölte.

A tárcavezető azt mondta: talán már hetekben, napokban lehet számolni az időt a korlátozások lazításáig.

Május-júniusra elérhető a magyar lakosság átoltottsága

Elérhető a kormány reményei szerint júniusig, vagy akár már májusra a magyar lakosság teljes átoltottsága - közölte a miniszter.

Hangsúlyozta, minden olyan vakcinát, amely Magyarországra érkezik és ellenőrzött, illetve nem kötelező félretenni a második oltásra, egy héten belül beadják.

Hozzátette: "Brüsszel elrontotta a vakcinabeszerzést", ezért van szükség keletről jövő vakcinákra.

Magyarországon a beadott és a jövőben rendelkezésre álló oltások valamivel több mint a fele keleti vakcina lesz

- közölte.

A miniszter szerint nincs érdemi különbség a Magyarországon elérhető vakcinák között. Kitért arra, hogy reményeik szerint csütörtökön - az Európai Gyógyszerügynökség nyilatkozatával - véget érnek az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatos bizonytalanságok. Hangsúlyozta, hogy a WHO véleménye szerint ez egy megbízható vakcina.

Elmondta, a kormány az AstraZenecával kapcsolatban felmerült bizonytalanságok ellenére úgy látja, hogy az oltás védettséget nyújt és nem jár komplikációval, mellékhatásokkal.