Gulyás: indul a vakcina-előjegyzési kampány

Hírek2020. dec. 3.MTI

A koronavírus elleni vakcina előjegyzésére vonatkozó kampány elindulását jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján, amelyen arról is beszélt, hogy a miniszterelnök konzultációi után születik döntés a december 11. utáni intézkedésekről.

Gulyás Gergely a vakcina-előjegyzési kampányról kifejtette: Müller Cecília országos tisztifőorvos levélben keresi meg a nyugdíjasokat, amelyben lesz egy regisztrációs lap és egy válaszboríték, és ezeket minden nyugdíjas térítésmentesen visszaküldheti.

Jövő héttől pedig működésbe lép a vakcinainfo.gov.hu regisztrációs honlap, amelyen bárki előjegyezhet az oltásra. A védőoltások beadása államilag szervezett lesz.

Elmondta továbbá, hogy Magyarország újabb vakcinaprogramhoz csatlakozott, további két vakcinagyártó társaságnál vettek előjegyzésbe magyar igényeket.

Emlékeztetett, hogy a Pfizer gyógyszergyártó cég oltóanyagának európai szállítása akár hónapokat is csúszhat. Ebből is jól látszik, ha azt akarjuk, hogy mielőbb és minél több oltóanyag álljon rendelkezésre, akkor mindenhol, ahol lehetőség van rá, Keleten és Nyugaton egyaránt, le kell kötni a lehetséges oltóanyag-kapacitásokat - mondta, kiemelve, hogy egy harmadik hullám csak így előzhető meg.

Közölte: Magyarország eddig 50 milliárd forintért foglalt le vakcinakapacitást.

A miniszter arról is beszélt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöktől konzultációkba kezd mások mellett járványügyi szakértőkkel, orvosokkal, gazdasági érdekképviseletekkel, ezután pedig az operatív törzs a kormányfő részvételével értékeli a helyzetet, majd döntés születik arról, milyen intézkedések lépjenek életbe december 11. - a most hatályos intézkedések lejárta - után.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a mostani prognózisok többsége decemberre teszi a koronavírus-fertőzések és a halálozások számának csúcspontját.