Kétszer is felszálltak a magyar Gripenek, de nem találtak semmilyen objektumot

Hírek2022. márc. 11.MTI

Gyanús radarjelek alapján kétszer is felszálltak a Magyar Honvédség légierejének repülőgépei pénteken, de egyik alkalommal sem találtak semmilyen repülő objektumot - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A minisztérium közleménye szerin a tárcavezető arról számolt be, hogy a honvédség péntekre virradóra érzékelte egy tárgy átrepülését Ukrajna felől az ország légterén, amelyről később kiderült, hogy azonos a Zágrábban később lezuhant drónnal.

Rámutatott, hogy az ügyben a NATO több tagállama, Magyarország mellett Románia és Horvátország is érintett, ezért a hatóságok a szövetségesekkel szoros együttműködésben vizsgálják az esetet.

Szijjártó Péter közölte, hogy a magyar légierő a péntek déli órákban az éjszakaihoz hasonló jeleket detektált, ezúttal az északkeleti országrészben. Ezért a kecskeméti bázisról felszálltak a készültségi szolgálatban lévő Gripenek, amelyek átvizsgálták az érintett területet, de ott semmilyen repülő objektumot nem találtak, így visszatértek a támaszpontra.

Ez a délutáni órákban is megismétlődött, azonban akkor sem fedeztek fel semmilyen légi járművet.

A miniszter elmondta, hogy az észlelésekről tájékoztatta román, horvát és szlovén kollégáját, hiszen fontos a gyors és hatékony információáramlás.

"Mivel a szomszédságban háború van, ezért rendkívül fontos, hogy minden esetben megfontoltan és higgadtan járjon el a honvédség és a légierő. Ez így volt most, és így lesz az elkövetező időszakban is" - szögezte le.

"Meg kell védenünk Magyarországot, a magyar emberek biztonságát, és garantálnunk kell, hogy Magyarország semmilyen módon ne keveredjen bele a szomszédban zajló háborúba" - tette hozzá.