Gyermekorvoslásban hasznos kutatás-fejlesztést támogat a Mészáros Csoport

Hírek2021. feb. 9.MTI

Nemzetközi viszonylatban is egyedülálló, a mindennapi gyermekorvosi gyakorlatban jelentős segítséget nyújtó kutatás-fejlesztést támogat a Mészáros Csoport - tudatta a cégcsoport az MTI-vel.

Közleményük szerint a mintegy 8 millió forintos informatikai fejlesztésnek köszönhetően országos szinten elérhetővé válnak a gyermekorvosok és védőnők számára a gyermekek aktuális fejlettségének, növekedésének meghatározásához szükséges adatok, amelyek hozzájárulnak az egyes terápiás beavatkozások eredményességéhez.

A kisdedek, gyermekek és serdülők testi fejlettségének megítélése a gyermekgyógyászati diagnosztika egyik kulcskérdése.

Kiemelten érvényes ez a gyermekendokrinológia területére, ahol a vizsgált gyermekek aktuális fejlettségének objektív meghatározása a kivizsgálás szükségességének és a vizsgálati terv összeállításának meghatározója.

Hozzátették, a kis súllyal születettek vagy koraszülöttek, továbbá a túlsúlyos újszülöttek aránya folyamatosan nő a népesség körében, fejlődésük és tápláltságuk, valamint az ezzel összefüggő halálozások különösen fontosak népegészségügyi szempontból is.

A tervek szerint a "felhőből" letölthető gyermeknövekedési információknak része lesz az ELTE Embertani Tanszéke által végzett országos növekedésvizsgálat adatbázisa is.

A referenciaadatok országosan elérhetővé tételével párhuzamosan a kutatók egy új, hatékony módszert dolgoznak ki a születéskori tápláltság-fejlettség pontos meghatározására. Ennek használatával nem csupán a születéskori veszélyeztetettség, de a későbbi életkorok során várható növekedés, fejlődés mértékéről is kaphatnak információt a szakorvosok.

A veszélyeztetettség mértékének ismerete kiegészíti a hagyományos újszülöttellátási adatokat, így még hatékonyabbá tehető az újszülöttek ellátása, kezelése, adott esetben hozzájárulhat életük megmentéséhez is - áll a közleményben.

Ebben idézték Tóth Krisztinát, a Mészáros Csoport kommunikációs igazgatóját, aki elmondta:

"Nem ez az első eset, hogy a gyermekek gyógyítását elősegítő kezdeményezést segítünk, hiszen a többi között cégcsoportunk 50 millió forintos támogatásával létesülhetett a gyermekek korai élettani károsodását felismerő laboratórium a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben. Cégcsoportunk alapértékeihez tartozik a tradíció és az értékteremtés".

A támogatásnak köszönhetően a kutatás-fejlesztési tervben meghatározott célok várhatóan idén megvalósulnak - áll a közleményben.