Gyorsult a fogyasztói árak növekedése az OECD-országokban novemberben

Hírek2020. jan. 10.MTI

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban novemberben 1,8 százalékra gyorsult a fogyasztói árak éves növekedési üteme az októberi 1,6 százalékról, utóbbi 2016 novembere óta legkisebb ütem volt.

Az OECD-országokban novemberben éves összevetésben 1,1 százalékkal estek az energiaárak az októberi 3 százalékos csökkenés után, miközben az élelmiszerárak minimálisan emelkedtek, az októberi 1,4 százalék után 1,6 százalék növekedést jegyeztek fel. Az élelmiszer- és energiaárakat nem számolva az infláció 2,1 százalék volt az októberi 2 százalék után.

A 19 legnagyobb gazdaságú országot és az Európai Uniót tömörítő G20-csoportban, amely a világ gazdasági termelésének csaknem 85 százalékát adja, éves összevetésben 3,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak novemberben az előző havi 3,2 százalék után.

Az euróövezetben az októberi 0,7 százalékról novemberben 1 százalékra, az EU egészében pedig 1,1 százalékról 1,3 százalékra gyorsult a fogyasztói árak növekedése éves összevetésben.