Háború: A Hezbollah állásait támadja rakétákkal Izrael

Hírek2023. dec. 18.MTI

A Vörös-tenger hajózási szabadságának biztosításáról és Izraelnek a Hamász iszlamista terrorszervezet ellen a Gázai övezetben folytatott háborújáról tárgyalt hétfőn Tel-Avivban Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere.

Austin találkozott Joáv Galant védelmi miniszterrel az izraeli hadsereg tel-avivi főhadiszállásán, majd megbeszélést folytatott Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel is.

Az előzetes jelentések szerint Izrael Gázai övezetben folytatott háborújának helyzete, a hadiesemények jövőbeli alakulása szerepelt a napirenden.

Amerikai források szerint a védelmi miniszter ismertette az amerikai álláspontot a háború következő szakaszáról, amelyben az amerikaiak szerint kevesebb katonával kellene precízebb hadműveleteket végrehajtani a Hamász vezetésének felszámolására, a terroralagutak megsemmisítésére és a túszok kimentésére koncentrálva.

Galant az amerikai védelmi miniszter mellett állva kijelentette, hogy "ha nem születik diplomáciai megoldás, nem fogunk habozni északon támadni" - utalva az Izrael északi határán a síita Hezbollahhal október 7-ét követően kialakult ellenségeskedésre.

A konfliktusban Izrael az ENSZ 1701-es, a 2006-os libanoni háborút lezáró határozatát szeretné végrehajtatni, mely szerint a Hezbollah egységei csak a Litani folyótól északra tartózkodhatnak.

Lloyd Austin látogatásán azt mondta, hogy Iránnak abba kell hagynia a jemeni húszi lázadók kereskedelmi hajók elleni támadásainak támogatását. "Többnemzetiségű munkacsoportot vezetünk a Vörös-tengeren, hogy támogassuk a hajózás szabadságának alapelvét.

Amerika határozottan elkötelezett Izrael mellett, továbbra is gondoskodni fogunk az Izrael számára szükséges felszerelésről, hogy megvédhessék az országot" - mondta a szűk háborús kabinettel tartott közös ülése előtti nyilatkozatában az amerikai védelmi miniszter.

Gondoskodnunk kell arról, hogy több humanitárius segély jusson el a kétmillió, lakóhelyét elhagyni kényszerülő emberhez a Gázai övezetben, és ezt a segélyt jobban kell elosztanunk

- tette hozzá.

Az izraeli hadsereg (IDF) bejelentette, hogy a Hamász október 7-i mészárlásában részt vevő Nachba kommandójának harcosait fogta el egy iskolában Gáza város Rimal negyedében.

A biztonsági erők pénteken razziát tartottak az iskolában, ennek során a Hamász és az Iszlám Dzsihád terroristáit, köztük a mészárlásban részt vevő fegyvereseket megölték, illetve másokat őrizetbe vettek és kihallgatásra vittek.

A Hamász által ellenőrzött gázai egészségügyi minisztérium arról számolt be, hogy a háború kezdete óta 19 453 ember vesztette életét a Gázai övezetben, és további 52 286-an megsebesültek.

A háború kitörése óta 350 ezer, fertőző betegségben szenvedő embert vettek számba, többségüket a menekültközpontokban - közölte a minisztérium.Az IDF bejelentette, hogy az övezet déli részén folytatott harcban meghalt egy 22 éves és az északi részen egy 33 éves katona. Nyilvánosságra hozták egy 23 éves, vasárnap elesett katona nevét is hétfőn.A hadsereg szóvivője közölte azt is, hogy a légvédelmi erők elfogtak egy "gyanús légi eszközt", amely Libanonból átkelt Izraelbe.

Az izraeli erők megtámadták a Hezbollah libanoni állásait, benne terroristainfrastruktúrát, egy rakétakilövő-állást, egy katonai objektumot, s korábban a Hezbollah munkatársait is lőtték.Izraelben több lövedéket észleltek, amelyeket Libanonból indítottak a határ menti területekre, ezekre az IDF tüzérségi tűzzel válaszolt.