Háború: az oroszok bekeményítettek - rakétaesőt zudítottak Ukrajnára

Hírek2023. júl. 21.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 512-dik napján:

- Ukrán beszámolók szerint a szerdára virradó éjjel indított orosz támadások következtében hatvanezer tonna gabona pusztult el Csornomorszk kikötőjében. Az orosz erők minden nap támadják a térséget hétfő óta, miután Moszkva egyoldalúan kilépett a gabonaegyezségből.

- Az Ukrajna ellen háborút folytató Oroszország az odesszai régió elleni támadásával meghiúsította hatvanezer tonnányi mezőgazdasági termék Kínába szállítását - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

"A terroristák ezen csapása azt bizonyítja, hogy nem csak Ukrajna és nem csak népünk élete a célpontjuk. Körülbelül egymillió tonna élelmiszert tároltak a megtámadott kikötőkben. Pontosan annyit, amennyit már régen el kellett volna szállítani afrikai és ázsiai országokba. Az orosz terrort aznap éjjel leginkább megszenvedő kikötői terminálban 60 ezer tonna mezőgazdasági terméket tároltak,

amelyet Kínába szántak. Tehát ez mindenkit érint" - fejtette ki az államfő.

- Oleh Kiper, Odessza megye kormányzója arról számolt be a Telegram közösségi oldalon, hogy Odesszában egy polgári épület biztonsági őre meghalt a támadás miatt, nyolcan megsebesültek, köztük a katasztrófavédelem három munkatársa.

- Az ukrán légierő jelentése szerint a légvédelem 18 légi célpontot semmisített meg abból a 19 robotrepülőgépből és 19 drónból, amelyet az orosz erők az éjjel indítottak. Jurij Ihnat, a légierő szóvivője ezzel összefüggésben elmondta, hogy az Oniksz típusú orosz robotrepülőgépek felderítése és megsemmisítése azért nehéz, mert óránként több mint 3 ezer kilométeres sebességgel repülnek.

- Pert indított a brit kormány ellen egy orosz milliárdos az ellene hozott brit szankciók feloldása érdekében. Jevgenyij Svidler csütörtökön nyújtotta be keresetét a londoni felsőbírósághoz.

Svidler, akinek vagyonát a brit külügyminisztérium 1,2 milliárd fontra (526 milliárd forintra) becsüli, oroszországi olaj- és acélipari vállalatok privatizációjában vett részt.

- Az uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanács csütörtökön bejelentette, hogy további hat hónappal, jövő év január 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket.

- A kormány sem az ukrajnai fegyverszállítás finanszírozására szánt, s eddig is blokkolt 500 millió euró, sem az újabb javaslat szerinti 20 milliárd euró kapcsán nem hajlandó semmifajta tárgyalásra, amíg Kijev le nem veszi az OTP-t a háború nemzetközi szponzorainak listájáról - figyelmeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

- Csehország az idei első fél évben nem hozott be Oroszországból földgázt - jelentette ki Jozef Síkela, cseh ipari és kereskedelmi miniszter.

- Lengyelország különböző forgatókönyvekre készül a Wagner-csoport fehéroroszországi jelenléte kapcsán - közölte csütörtökön a varsói nemzetvédelmi minisztérium, aláhúzva, hogy az ország keleti határa biztonságos.

- Ukrajna arra figyelmeztetett, hogy az orosz és az oroszok által megszállt kikötőkből induló összes hajót célba veheti, és jelezte, hogy kész harcolni a Fekete-tengeren, miután Moszkva tengeri blokádot rendelt el és bombázza az ukrán kikötőket.

- Az ENSZ atomenergia-felügyelete szerint nem tudták ellenőrizni az orosz erők által megszállt ukrajnai Zaporizzsjai atomerőmű tetőszerkezetét. Ukrajna azzal vádolja Oroszországot, hogy az erőművet tüzérségi ágyúinak pajzsává alakította.

- Legalább három ember halálát erősítették meg a dél-ukrajnai kikötővárosokra mért orosz légicsapások harmadik egymást követő éjszakája során - közölték ukrán tisztviselők.