Háború: az ukránok magukhoz ragadták a kezdeményezést - nekimentek a Krímnek

Hírek2024. márc. 4.D.J.

Ez történt az ukrán háború 739-dik napján:

- Robbanások sorozata rázta meg a Krímet, miután a jelentések szerint ukrán dróntámadás érte a megszállt félszigetet.

Az interneten közzétett videófelvételek egy robbanást mutatnak, amely állítólag egy üzemanyagraktár közelében történt a délkeleti Feodoszija városában.

Orosz tisztviselők szerint 38 drónt lőttek le. A Krímet Oroszországgal összekötő kercsi hidat ideiglenesen lezárták - írja a BBC.

- Az orosz csapatok a közelmúltban előnyre tettek szert Ukrajnában. Moszkva a múlt hónapban átvette az ellenőrzést a kulcsfontosságú keleti Avdijivka város felett. A brit katonai hírszerzés szerint azonban ennek hatalmas ára volt.

Legutóbbi jelentésükben azt írták, hogy a február volt a leghalálosabb hónap az oroszok számára a háború kezdete óta - átlagosan napi 983 halottal és sebesülttel.

Mára Oroszország veszteségei nagy valószínűséggel több mint 355 ezerre rúgnak a halottakkal és a sebesültekkel együtt - derül ki a közleményükből.

- Németország védelmi minisztere azzal vádolta meg Oroszországot, hogy "információs háborút" folytat, amelynek célja az országon belüli megosztottság megteremtése. Nemrég ugyanis nyilvánosságra került egy magas rangú német katonai tisztviselők találkozójáról készült hangfelvétel.

Az orosz média pénteken közzétette a 38 perces anyagot, amelyen német tisztek az Ukrajnának szánt fegyverekről és egy esetleges krími híd elleni kijevi csapásról beszéltek, ami arra késztette a moszkvai tisztviselőket, hogy magyarázatot követeljenek.

- Szombaton egy odesszai lakóházra mért orosz dróncsapás halálos áldozatainak száma 12-re emelkedett, miután a mentőalakulatok további négy holttestet találtak. A halottak között volt egy nyolcéves kislány, akit idősebb testvére holtteste mellett találtak meg - közölte Oleh Kiper regionális kormányzó. 

- Öt ember megsebesült az éjjel a donyecki területhez tartozó Myrnohrad és Pokrovszk lakónegyedeinek orosz ágyúzásában - közölte a regionális ügyészség. 

- Az emberek még vasárnap is sorban álltak, hogy virágot helyezzenek el az elhunyt orosz ellenzéki vezető Alekszej Navalnij sírjánál a moszkvai Boriszovszkoje temetőben. 

- Törökország szerint itt az ideje, hogy Ukrajnában megkezdődjenek a tűzszüneti tárgyalások - jelentette ki Hakan Fidan külügyminiszter a vasárnapi sajtótájékoztatóján. Fidan elmondta: "A tűzszünetről szóló párbeszédnek [Ukrajnában] meg kell kezdődnie. Ez nem jelenti a megszállás elismerését, de a szuverenitás és a tűzszünet kérdéseit külön kellene megvitatni".

- Ukrajna és Lengyelország határa továbbra is le van zárva mind a hat ellenőrző ponton a teherautók előtt, mert a lengyel gazdák tiltakoznak az Ukrajnából származó gabona behozatala miatt.