Háború: az űrből is látható volt az ukrán támadás Oroszországban

Hírek2024. jún. 20.D.J.

Ez történt az ukrán háború 847-dik napján:

- Ukrán drónok csapást mértek két olajipari létesítményre szerda éjjel a Krímtől a Kercsi-szoroson túl fekvő két régióban: Krasznodariban és Adigeföldön - közölték online orosz források, köztük a független Astra Telegram-csatorna. A jelentések szerint a Krasznodar várostól 20 kilométerre délnyugatra fekvő Afipszkij olajfinomítót, valamint egy Enem faluban lévő olajraktárt ért találat. A NASA Firms műholdas tűzfigyelő rendszere mindkét helyszínen nemrégiben keletkezett tüzet mutatott ki.

Az orosz védelmi minisztérium megerősítette a dróntámadásokat több régió, köztük Krasznodar felett.

- Ukrajna elbúcsúzott egyik vadászpilótájától. Valentin Korencsuk alezredes a 40. taktikai repülődandárban egy MiG-29-es vadászgépet vezetett. A háború elején ő volt az egyik olyan pilóta, akit "Kijev szellemeként" emlegettek. Ukrajna "legjobb pilótájaként" dicsérték a légierő közleményében, amely a héten megerősítette a harcban bekövetkezett halálát.

- Rakéták és Shahed típusú drónok hulláma támadta Ukrajnát szerda este - közölte az ukrán légierő. A célba vett területek között volt Dnyipropetrovszk, Zaporizzsja, Donyeck, Mikolajiv, Herszon, Harkiv, Kijev, Cserkaszi, Poltava és Vinnyica - közölte a légierő. "Kritikus infrastrukturális objektumokat támadtak. A csapások fő iránya Ukrajna keleti része, különösen a dnyipropetrovszki terület". Az ukrán légvédelem 32 légi célpontot lőtt le - jelentette a légierő.

- Az Ukrenergo ukrán energetikai vállalat csütörtök reggel bejelentette, hogy egy hőerőművet ért találat és súlyos károk keletkeztek..

- Egy magas rangú ukrán elnöki tanácsadó szerdán azt mondta, hogy Észak-Korea segít Oroszországnak ukrán civilek megölésében, és mindkét ország nagyobb nemzetközi elszigetelésére szólított fel. Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun szerdán katonai és politikai kapcsolatokat elmélyítő partnerségi megállapodást írt alá.

- Az orosz erők fokozták a támadásokat Toretsk közelében, a donyecki régió egyik frontvárosában - jelentették szerdán tisztviselők és az AFP újságírói. A régió vezetője, Vadym Filashkin szerdán közölte, hogy a délebbre fekvő Pokrovszk városának közelében az oroszok csapásai az elmúlt 24 órában egy embert megöltek, egy másikat pedig megsebesítettek.

- Az ukrán SBU biztonsági szolgálat közölte, hogy őrizetbe vett egy orosz ügynökök által beszervezett férfit, aki megpróbált Moszkvának érzékeny adatokat szolgáltatni az ukrán csapatokról. A letartóztatásra Harkivban került sor. "Az SBU lefoglalta a férfi telefonját, amelyet a gyanúsított arra használt, hogy orosz "barátjával" kommunikáljon és katonai létesítményekről készítsen fényképeket" - áll az SBU közleményében.

- Oroszország területén "jelentős mennyiségű" nyugati vagyontárgy és ingatlan van, amelyek Moszkva megtorlásának célpontjai lehetnek, ha a nyugat lefoglalja az orosz vagyonból származó jövedelmeket - közölte szerdán az orosz külügyminisztérium. A G7-ek vezetői a múlt heti olaszországi csúcstalálkozón megállapodtak abban, hogy

a nyugaton befagyasztott orosz vagyon kamataiból 50 milliárd dolláros hitelt nyújtanak Ukrajnának.

- Az oroszországi Azov kikötővárosban egy olajterminál több mint másfél napig égett egy ukrán dróncsapás után kedden - közölte a rosztovi területi kormányzó.