Háború: Belgium 10 évre elkötelezte magát Ukrajna mellett

Hírek2024. máj. 28.MTI

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kétoldalú, hosszú távú, 10 éves biztonsági megállapodást írt alá Alexander De Croo belga miniszterelnökkel Brüsszelben.

Hadja Lahbib belga külügyminiszter bejelentette, hogy a megállapodás értelmében országa

2028-ig harminc F-16-os vadászrepülőgépet ajánl fel Ukrajnának, és az első gépeket még az év végéig átadják Kijevnek.

Az ukrán elnök az X közösségi platformon közzétett bejegyzésében azt írta: a paktum

997 millió eurós belga katonai támogatást tartalmaz, amelyet még idén folyósítanak,

valamint magában foglalja Belgium elkötelezettségét arra, hogy

a megállapodás tízéves futamideje alatt támogatást nyújt Ukrajnának.

A megállapodás továbbá garantálja, hogy szükség esetén Belgium időben nyújt biztonsági támogatást, magában foglalja modern páncélozott járművek, az ukrán légierő és légvédelem igényeit kielégítő felszerelések biztosítását, a tengeri biztonság megerősítését, az aknamentesítéshez nyújtott segítséget, a tüzérségi lőszerek szállítására alakult nemzetközi koalícióban való részvételt, valamint katonai kiképzés biztosítását.

A paktum ezenkívül a védelmi ipari együttműködést,

az ukrán "békeformula" támogatását, az Oroszország elleni szankciók megerősítését, a károk helyrehozásának segítését, az agresszorral szembeni igazságszolgáltatás szorgalmazását, a befagyasztott orosz vagyon Ukrajna javára való felhasználását és a gazdasági fellendülés támogatását is előirányozza.

Belgium tavaly

csatlakozott az "F-16-os koalícióhoz", amelynek célja, hogy - Hollandiával, Dániával és Norvégiával közösen - vadászbombázókat szállítson Ukrajnának.

Belgium kötelezettségvállalása kezdetben kiképzési támogatás, valamint technikai és logisztikai segítségnyújtás biztosításából állt. A kormány azonban már tavaly ősszel megígérte, hogy az első F-35-ös vadászgépek leszállítását követően több repülőgépet is szállítanak.

Hadja Lahbib most azt mondta: Ukrajna támogatásra azért van szükség, hogy megállítsák Vlagyimir Putyin orosz elnököt, "akinek eltökélt szándéka, hogy átrendezze az európai országok határait, ami Belgium biztonságát is fenyegetné".