Háború: brutális adat került elő - az ukrán veszteségek az egekbe szökhettek

Hírek2023. szept. 15.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 568-dik napján:

- Jan Gagin, a "Donyecki Népköztársaság" megbízott vezetőjének a tanácsadója azt állította, hogy az ukrán fegyveres erőknek a háború kezdete óta elszenvedett vesztesége elérte a félmilliót. Azt mondta, hogy egy hete az MTSZ Ukrajina mobilszolgáltató egy olyan videót osztott meg az interneten, amely szerint

400 ezer behívott már sohasem veszi fel a telefont.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök várhatóan a jövő héten találkozik Joe Bidennel Washingtonban. Látogatására akkor kerül sor, amikor a kongresszus tárgyalja azt a kezdeményezért, amelynek értelmében 21 milliárd dollár katonai és humanitárius segélyt nyújtanának Ukrajnának az orosz invázió elleni küzdelemben.

- Tony Radakin brit vezérkari főnök a harcok jelenlegi helyzetének rövid értékelésében azt mondta, hogy Ukrajna "továbbra is tartja a kezdeményezést, visszaszorítja Oroszországot".

- Műholdfelvételeken látszik, hogy a fehérorosz fővárostól, Minszktől délkeletre lebontják a Wagner zsoldos-csoport egyik bázisát.

- Dél-Korea "mély aggodalmát és sajnálatát" fejezte ki Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozója miatt, amely nyilvánvalóan a katonai együttműködés kiterjesztésére összpontosított.

- Tizennégy visszavert ukrán támadásról számolt be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve. Mint mondta, az ezek során elszenvedett ukrán veszteség mintegy 840 fő volt.

- Az orosz védelmi tárca közölte, hogy a Fekete-tengeren az orosz Szamum légpárnás rakétahordozó fedélzeti fegyvereivel megsemmisített egy támadó ukrán személyzet nélküli motorcsónakot.

- A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) megnyitotta kijevi irodáját, amely a legnagyobb a hágai után - jelentette be csütörtökön Andrij Kosztyin ukrán főügyész.

A főügyész hangoztatta, hogy "ez döntő szakasza az igazság helyreállítására irányuló törekvésünknek".

- Oroszország nemkívánatos személynek minősítette a moszkvai amerikai nagykövetség két alkalmazottját - közölte csütörtökön az orosz külügyminisztérium.

A tárcához bekérették Lynne Tracyt, az Egyesült Államok moszkvai diplomáciai képviseletének vezetőjét, akinek "kemény tiltakozás keretében" hivatalos jegyzéket adtak át, amely szerint Jeffrey Sillin, az amerikai nagykövetség első titkára és David Bernstein,

a nagykövetség második titkára diplomáciai státusával összeegyeztethetetlen tevékenységet végzett.

- Románia kiterjesztette a tavaly májusban bevezetett, civil és katonai repülőkre egyaránt érvényes repülési korlátozást az ukrán határszakasz déli, dunai szakasza mentén - közölte csütörtökön a bukaresti védelmi minisztérium.