Háború: brutális csapást mértek Ukrajnára az oroszok - Zelenszkij népirtásról beszél

Hírek2023. okt. 6.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 589-dik napján:

- Legalább 51 ember, köztük egy hatéves kisfiú vesztette életét csütörtökön a Harkiv megyei Hroza faluban egy üzletet ért rakétatámadásban - közölték ukrán tisztségviselők. Az előzetes megállapítások szerint az oroszok egy Iszkander ballisztikus rakétával vették célba a kávézót - közölte Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter.

- Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij a támadás után "népirtó agresszióval" vádolta Oroszországot. Szerinte a támadás teljesen szándékos volt, nem vaktában lövöldöztek az oroszok.

- Németország "mindent megtesz" annak érdekében, hogy Ukrajna meg tudja védeni magát az orosz rakétákkal szemben - jelentette ki Annalena Baerbock külügyminiszter csütörtökön.

- Szlovákia egyelőre nem küld több katonai segélyt Ukrajnának - jelentette ki a szlovák miniszterelnök.

- Egy új világ építésének feladata áll előttünk, a sokpólusú világrend kialakulása elkerülhetetlen - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Valdaj nemzetközi vitakör plenáris ülésén csütörtökön Szocsiban.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport alapítójának halálos repülőgépbalesetével kapcsolatban azt mondta, hogy a Nyomozó Bizottság megállapította: az áldozatokban kézigránát repeszeit találták, a gépet külső hatás nem érte. Azzal kapcsolatban, hogy a Wagner több ezer fegyverese leszerződött az orosz hadsereghez, megjegyezte,

hogy egyelőre nem alakult ki egységes álláspont azzal kapcsolatban, hogy van-e szükség katonai magánvállalatokra.

- Kijev úgy döntött, hogy "szünetelteti" a Lengyelországgal, Magyarországgal és Szlovákiával szemben az ukrajnai gabonaimport korlátozása miatt a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) benyújtott panaszát, mert megkísérel gyakorlati, kompromisszumos megoldást találni a probléma megoldására - közölte Tarasz Kacska gazdasági miniszter-helyettes, Ukrajna kereskedelmi képviselője.

- Putyin beszámolója szerint Oroszország mintegy kétszeresére növelte a védelmi és biztonsági kiadásokat. Elmondása szerint ez korábban a hazai össztermék (GDP) mintegy 3 százaléka volt, most pedig mintegy 6 százaléka.

- Kilenc tartalék ezredet állítottak fel az ukrajnai "különleges hadműveletben" harcoló orosz csapatok számára - jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a háborúban bevetett alakulatok egyesített csoportjának főhadiszállásán csütörtökön megtartott értekezleten. Sojgu szerint - aki csütörtökön szemlét tartott az orosz déli katonai körzet gyakorlóterein -, a tartalék ezredek felkészítése és feltöltése folyamatban van.

Kijelentette, hogy az orosz hadsereg a múlt hónapban 38 ezer önkéntest toborzott.

- Ukrajnában jelenleg több mint 26 ezer embert tartanak nyilván eltűntként - közölte Leonyid Timcsenko ukrán belügyminiszter-helyettes egy csütörtöki tévéműsorban. A tisztségviselő kifejtette, hogy az eltűntek között mintegy 11 ezer civil és 15 ezer katona van.

- A Dél-Kaukázus térségének biztonsági helyzetéről tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön Granadában Nikol Pasinján örmény miniszterelnökkel.

- Az uniós intézmények vezetői Ukrajna támogatását és az azeri-örmény békét fontosságát emelték ki az Európai Politikai Közösség (EPC) granadai találkozójára érkezve csütörtökön.

- Aggodalomra ad okot az emberi jogi helyzet súlyos romlása az Oroszország által ideiglenesen ellenőrzött, illetve megszállt ukrán területeken, köztük a Krími Autonóm Köztársaságban és Szevasztopol városában - jelentette ki a strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács Miniszteri Bizottsága csütörtökön.