Háború: Donyecknél előrenyomult az orosz haderő, több ezer ukrán katona meghalt

Hírek2023. nov. 17.MTI, Pogár Demeter, Moszkva

Megsemmisítette az orosz légierő Donyeck közelében az ukrán hadsereg egyik vezetési pontját, amelyben több dandár parancsnoki állománya tartózkodott - jelentette ki Jan Gagin, a "Donyecki Népköztársaság" vezetőjének tanácsadója pénteken a TASZSZ hírügynökségnek.

"Donyeck közelében a légi- és űrerőnk precíz csapással megsemmisítette az ellenséges csapatok vetési pontját" - mondta.

Gagin szerint az irányítóközpontban életüket vesztették az erre a frontszakaszra átdobott több ukrán dandár parancsnoki állományának tagjai.

Az orosz védelmi minisztérium pénteken kiadott heti hadijelentése szerint az orosz hadsereg a november 11-17. közötti időszakban precíziós fegyverekkel és drónokkal 24 csoportos csapást hajtott végre, egyebek között a Liman és Hortica operatív-taktikai csoport előretolt parancsnoki állásaira és szállásaira, valamint az Azov és a Jobboldali Szektor fegyveres alakulatainak ideiglenes telepítési helyeire.

Emellett megsemmisültek lőszer-, fegyver- és üzemanyagraktárak, repülőtéri infrastruktúrák, valamint mesterlövészek és mérnökök kiképzőközpontjai is.

A tárca szerint az orosz erőknek a hét folyamán a kupjanszki és a dél-donyecki frontszakaszon sikerült előnyösebb állásokat elfoglalniuk, miközben 87 támadást vertek vissza, köztük Kupjanszknál 26-ot, Limannál pedig 23-at. A harcban elesett és megsebesült ukrán katonák számát az összesítés több mint 5100 főben adta meg. Az ukrán fél több mint 1810 főt veszített a Donyeck környékén vívott harcokban, és több mint 460-at Herszonban, a Dnyeperen való átkelési kísérletek közben.

A minisztérium a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között említett egyebek mellett három MiG-29-es repülőgépet, hat harckocsit, 36 páncélozott harcjárművet, 22 HIMARS-rakétát és 198 drónt.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek a helyi hatóságok pénteken ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Az orosz légvédelem Szevasztopol légterében két Neptun rakétát, a Herszon megyei Csaplinkánál két Storm Shadow manőverező repülőgépet, Szmolenszk megye felett három, Belgorod megye felett pedig egy ukrán harci drónt fogott el a nap folyamán.