Háború: Donyecknél előrenyomult az orosz haderő

Hírek2024. márc. 13.MTI /Pogár Demeter

Megsemmisített az orosz hadsereg egy Harkiv megyébe telepített, lőállásban lévő Patriot légvédelmi rendszert - közölte szerdán az orosz védelmi tárca.

A minisztérium szerint az orosz erők kedvezőbb állásokat foglaltak el a Donyeck környéki, az avgyijivkai és a dél-donyecki fontszakaszon,

miközben meghiúsítottak 14 ellentámadási és egy határáttörési kísérletet. Az orosz hadijelentés szerint az ukrán fél 12 ellenrohammal próbálkozott Avgyijivka környékén. Az ukrán hadsereg a harci érintkezési vonalon közel 1140 katonát veszített, közülük a legtöbben, mintegy 460-an az Avgyijivka körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rosszija 1 televíziónak és a RIA Novosztyi hírügynökségnek adott szerdai nagyinterjújában azt mondta, hogy keddre virradóra egy több mint 300 fős, külföldi "zsoldosokkal" megerősített csoportosulás tett kísérletet arra, hogy Ukrajnából betörjön az oroszországi Kurszk és Belgorod megye területére. Putyin szerint a fegyveresek mintegy 230 embert vesztettek, valamint a nyolc bevetett harckocsijuk közül hetet, továbbá mind a kilenc gyalogsági harcjárművüket. Ezek közül, mint mondta, hét amerikai gyártmányú Bradley volt.

Az államfő úgy vélekedett, hogy a támadás fő célja a hétvégén esedékes elnökválasztás meghiúsítása, de legalábbis megzavarása lett volna.

A moszkvai katonai tárca az elmúlt nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett egy Sztrela-10-es légvédelmi rakétarendszer harci járművét, egy fegyver- és haditechnika-javító műhelyt, két Mi-8-as helikoptert, kilenc harckocsit, három parancsnokitörzs-harcjárművet, hét gyalogsági harcjárművet, három páncélozott harcjárművet, két brit gyártmányú AS-90-e

A rosztovi régióban egyébként az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) őrizetbe vett egy orosz állampolgárt, aki együttműködött az Ukrán Biztonsági Szolgálattal (SZBU). Az ügyről több konkrétumot nem közöltek.