Háború: az ENSZ főtitkára szerint kritikus az atomerőmű körüli helyzet

Hírek2022. aug. 23.D.J.

Ez történt az orosz-ukrán háború 180-dik napján:

- Azok az ukránok, akik egy fogolycserének hála megszabadultak a fogságból elárulták, hogy az oroszok kegyetlen kínzásnak vetik alá az elkapott katonákat.

Volt, akit úgy megvertek, hogy eltörtek a csontjai. Néhánynak a sebeibe tűt szúrtak, másokat vízzel kínoztak. „Levetkőzve kellett guggolnunk. Aki próbált felegyenesedni azonnal megverték” – mesélte el Denys Chepurko.

- Azt a merényletet, melyben az ultranacionalista orosz ideológus Darja Dugina lánya meghalt, az ukrán titkosszolgálat követte el – állítják orosz források. Közzétettek egy videót, amely szerint az Azov-ezred egyik tagja felelős a gyilkosságért. A Guardian jelentése szerint az oroszok állításai nem hitelesek.

- A zaporizzsjai atomerőmű közelében továbbra is dúlnak a harcok. A helyzetet az ENSZ főtitkára kritikusnak nevezte. António Guterres szerint a „ kardcsörgetéssel” minél előbb le kell állni.

Közben Moszkva az kérte, hogy üljön össze az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy megvitassák az üzemnél kialakult helyzetet.

- A Dnyeper folyónál egy kulcsfontosságú orosz átkelőhelyet nagy pontosságú HIMARS rakétákkal lőtték az ukránok.

- Németország folyamatosan keresi az orosz gáz alternatíváit – mondta el a német kancellár. Olaf Scholz hétfőn találkozott Kanada miniszterelnökével. A két vezető a tiszta hidrogén kereskedelméről írt alá egy megállapodást.

- A donyecki régióban három falura mért csapást az orosz tüzérség. A támadásokban legalább két civil meghalt – közölték az ukrán hatóságok.

- Az invázió kezdete óta úgy kilencezer ukrán katona halt meg a háborúban – közölte az ukrán fegyveres erők vezetője Valerij Zaluzsnyij. Az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala a civil halottak számát 5587-re becsüli. A többségük tüzérségi támadásban vesztette el az életét.

- Ukrajna kérte, hogy a világ vessen ki az orosz állampolgárokra vízumtilalmat. A felvetést az Egyesült Államok elutasította. Washington szerint Oroszországban rengetegen szenvednek Putyin uralmától.

Nekik meg kell adni a lehetőséget, hogy elhagyhassák az országot.

- Ukrajna helyreállította a vasúti összeköttetést azzal Moldovával, amely évente úgy 10 millió tonna árut tud nekik szállítani – derült ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédéből.

- A júliusi három tonnáról augusztusban négy tonnára nőhet az ukrán gabonaexport. A bővülés annak az ENSZ megállapodásnak köszönhető, amely feloldotta a fekete-tengeri kikötők blokádját.  

- Az ukrán háborút diplomáciai úton nem lehet lezárni. Vlagyimir Putyin és Volodimir Zelenszkij között nem lesznek tárgyalások – mondta el Gennagyij Gatilov, Oroszország állandó ENSZ-képviselője.