Háború: Hatalmas előrenyomuláshoz csapatokat vonnak össze az oroszok

Hírek2024. márc. 2.Növekedés.hu

Mark Rutte holland kormányfő biztonsági támogatásról szóló megállapodást írt alá Ukrajnával Harkiv városában pénteken. Eszerint a holland kormány 800 ezer tüzérségi rakétát szállít Ukrajnának - írja a The Guardian.

- Rutte találkozott Volodimir Zelenszkij elnökkel az orosz határtól mindössze 40 kilométerre fekvő városban. Az elmúlt két hónapban Rutte a hetedik nyugati vezető, aki 10 éves biztonsági együttműködésről szóló megállapodást írt alá Ukrajnával. 

- Herszon megyében tegnap dróntámadás ért egy autót.

- Oroszország nagy erőket vont össze a kelet-ukrajnai Haszir Jar mellett és Donyeck régióban áttörésre készül a Szabad Európa Rádió értesülései szerint. 

- Az orosz hadsereg Bahmut közelében is jelentős erőket vont össze, hogy több frontszakaszon is előre nyomulhasson többek között Kramatorszk és Szlovjansz környékén.

- Joe Biden amerikai elnök és Giorgia Meloni olasz kormányfő Ukrajna katonai segítéséről tárgyaltak. Megerősítette, hogy szorgalmazza az Ukrajnának folyósítandó 60 milliárd dollár segély jóváhagyását a Képviselőházban.

- Több ezer lengyel kamion szállít orosz mezőgazdasági termékeket Fehéroroszországon keresztül Lengyelországba - írta pénteken megjelent oknyomozó riportjában Mihajlo Tkacs, az Ukrajinszka Pravda hírportál munkatársa, aki a héten a lengyel-fehérorosz határon járt.

Az újságírót és operatőrét munkájuk közben lengyel rendőrök vették őrizetbe és a lengyel titkosszolgálat is több órán át hallgatta ki őket. Közben elkobozták telefonjaikat és a kamerákból a memóriakártyákat, amelyekről a felvételek egy részét letörölték - számol be az MTI.

Egy férfi az ukrán hírportál forgatócsoportjának kérésére felhívott egy lengyel céget, és egy létező fehérorosz vállalat menedzsereként mutatkozott be. Felajánlotta, hogy fehérorosz okmányokkal szerez orosz repcedarát, amit elad a lengyel vállalatnak.

A lengyel cég vezetője arra kérte, hogy e-mailben küldje el neki a szállítás feltételeit.

A hírportál emlékeztetett arra, hogy 2023 szeptemberében a helyi gazdák tiltakozása után Lengyelország megtiltotta a repcedara Ukrajnából történő behozatalát, ezt követően azonban folyamatosan nőtt a Fehéroroszországból érkező repcedara mennyisége.

A hírportál újságírója felhívta a figyelmet arra, hogy mindössze három hónappal az ukrán termékek tilalmának bevezetése után a lengyelek csaknem 8 millió dollár értékben vásároltak repcedarát Fehéroroszországon keresztül.  

A lengyel-fehérorosz határon lévő kukuryki ellenőrzőpont közelében az ukrán sajtóstáb több száz kamiont számolt meg, amelyek Fehéroroszország irányából szabadon léptek be Lengyelországba.Mezőgazdasági cégek képviselőitől megtudták, hogy az orosz agrártermékek először Fehéroroszországba kerülnek, ahol erre specializálódott központokban újrarakodják őket lengyel rendszámú teherautókra, amelyek ezután Lengyelországba mennek a megrendelő nagyvállalatok címére.

Az egyik ilyen fehérorosz központ a minszki BTLC állami vállalat egyik terminálja a fehérorosz főváros közelében.

A hírportál lengyel forrásokból és adatbázisokból származó információkra hivatkozva azt írta, hogy három olyan lengyelországi vállalatról szerzett tudomást, amelyek nagy mennyiségben vásárolnak oroszországi mezőgazdasági termékeket.

Ezek a Bromex, a Diaspolis és a Kampol Krzysztof Luzniak nevű vállatok.  

A hírportál egyúttal hozzáfűzte, hogy nincsenek kifejezetten a mezőgazdasági termékekre vonatkozó európai uniós szankciók, így a lengyel vállalatok nem szegnek szabályt.

Állítása szerint Európa számára Oroszország és Fehéroroszország potenciális veszélyt jelentenek, de továbbra is folytatják velük a mezőgazdasági termékek kereskedelmét. Az agrártermékek esetében a lengyel-orosz áruforgalom folyamatosan nő - jegyezte meg a hírportál.