Háború: Heves tüzérségi támadás alatt Harkiv

Hírek2024. máj. 13.MTI

Harkiv megyében továbbra is súlyos a helyzet, heves orosz tüzérségi támadások zajlanak, az ukrán védelmi erők azonban visszaverik az ellenséges rohamokat - jelentette ki Dmitro Lihovij, az ukrán vezérkar szóvivője.

 A tisztségviselő kifejtette, hogy Harkiv megyében, ahol az ellenség május 10-én átlépte az ukrán-orosz államhatárt, vasárnap estig 31 támadást hajtottak végre az orosz erők ukrán települések ellen.

A vezérkar szóvivője megerősítette, hogy

az ellenség taktikai sikereket ér el,

a helyzet azonban szavai szerint továbbra is összetett és dinamikusan változik.

Eközben leváltották a Harkiv megyei hadműveleti-taktikai csapat (OTUV) eddig parancsokát - adta hírül az RBK-Ukrajna hírportál a keleti országrészben harcoló Horticja hadműveleti és stratégiai csoporttól származó információra hivatkozva.

A katonai vezetés döntése értelmében május 11-étől Mihajlo Drapatij dandártábornok váltja az OTUV élén Jurij Haluskin dandártábornokot, aki mindössze április óta töltötte be ezt a posztot.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál (SZBU) elmondták az Ukrajinszka Pravda hírportálnak, hogy az éjjel drónokkal csapást mértek az oroszországi lipecki és belgorodi régiókban, aminek eredményeként kigyulladt Sztarij Oszkol városa közelében egy olajraktár és a Jeleckaja elektromos alállomás.

A hírportál hozzátette, hogy az eltalált "Oszkolnyeftyesznab" olajraktár a Belgorodi terület legnagyobb regionális üzemanyagtároló vállalata.