Háború: Hollandia továbbra is kitart az ukránok mellett

Hírek2024. júl. 3.MTI

Hollandia "sziklaszilárd támogatásáról" biztosította Ukrajnát Hollandia új kormányfője, Dick Schoof ukrán hivatali partnerével, Volodimir Zelenszkijjel folytatott telefonbeszélgetése során.

Folytatjuk Ukrajna támogatását politikai, katonai és pénzügyi téren az orosz agresszióval szemben, bármibe kerül, bármennyi ideig tart

- szögezte le az X platformon közzétett üzenetében Schoof.

A kedden beiktatott miniszterelnök egyúttal hozzátette: reméli, hogy a jövő héten Washingtonban tartandó NATO-csúcstalálkozón személyesen is találkozik Zelenszkijjel.

Zelenszkij azt közölte, hogy sok sikert kívánt Schoofnak a munkájához, továbbá a két ország közötti kapcsolatokat méltatta, amelyek "sosem voltak ilyen erősek".

Mint mondta, Ukrajna számít Hollandiára az ukrán pilóták F-16-os vadászgépekre vonatkozó kiképzőprogramjának bővítésében, illetve abban, hogy támogatja az ukrán lakosság ellen elkövetett orosz atrocitások kivizsgálását célzó nemzetközi bíróság létrehozását, amely a tízpontos ukrán béketervben is szerepel.

A holland kormány már küldött F-16-os harci repülőgépeket Romániába, a holland, a dán és a román légierő, valamint az amerikai Lockheed Martin vállalat együttműködése révén megalapított Európai F-16-os Kiképzőközpontba (EFTC). A bázison ukrán katonákat és a földi kiszolgálószemélyzet tagjait oktatják az F-16-osok működtetésére.

Június végén Kajsa Ollongren akkori védelmi miniszter bejelentette, hogy Hollandia egy másik országgal közösen Patriot légvédelmi rakétákat küld Ukrajnának.