Háború: itt a NATO válasza az orosz rakétatámadásokra

Hírek2022. okt. 13.D.J.

Ez történt az ukrán háború 231-dik napján:

- Az elmúlt egy hét orosz rakétatámadásai miatt a NATO-szövetségesek új légvédelmi rendszereket szállítanak Ukrajnának. Németországból a négy IRIS-T védelmi rendszer közül az első már megérkezett. Franciaország radar- és légvédelmi rendszereket, Nagy-Britannia légvédelmi rakétákat, az Egyesült Államok pedig NASAMS rakétaelhárítókat fog küldeni.

- Az Egyesült Államoknak először kell elriasztania két nagy hatalmat, amelyek atombombákkal vannak felfegyverezve – figyelmeztetett a Biden-kormányzat. Washington új nemzetbiztonsági stratégiája szerint hosszútávon Kína számít a komolyabb versenytársnak, Oroszországot pedig a dokumentum közvetlenebb, bomlasztó fenyegetésnek könyvelte el.

A stratégiai terv szerint mivel Oroszország katonai ereje meggyengült Moszkva a katonai tervezésben egyre jobban kénytelen a nukleáris fegyvereire támaszkodni.

- Az ENSZ közgyűlés elsöprő többsége elítélte Oroszországot a kelet-ukrán régiók elcsatolásáért. A Moszkvát elítélő határozatot mindössze öt ország nem szavazta meg: Fehéroroszország, Szíria, Nicaragua, Észak-Korea és Oroszország.

- A csütörtöki Putyin-Erdoğan találkozón a török ​​vezető várhatóan javaslatokat fog tenni az ukrán békére - közölte a Kreml.

- A szerdai nap folyamán az ukrán haderő öt települést foglalt el Herszon város közelében – jelentették ukrán források.

- A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője szerint visszaállították a külső áramellátást a zaporizzsjai atomerőműben.

- Denys Shmyhal miniszterelnök arra kérte az ukrán állampolgárokat és a vállalkozásokat, hogy 25 százalékkal csökkentsék az áramfogyasztást délután 5 óra és este 22 óra között, hogy elkerüljék az áramszüneteket.

- Az Európai Bizottság a jövő héten terjeszt elő terveket a megugró energiaköltségek mérséklésére. Kadri Simson energiaügyi biztos szerdán azt mondta újságíróknak, hogy a bizottság javaslatot terjeszt elő a közös gázvásárlásról.

- Putyin szerint Oroszország az EU felé készen áll a gázszállítás újraindítására az Északi Áramlat 2 ép vezetékén keresztül.

- Nincs garancia arra, hogy Európa a jelenlegi gáztároló kapacitása mellett túl tudja vészelni a telet – mondta Alekszej Miller, az orosz állami gázmonopólium-szolgáltató, a Gazprom vezetője, aki szerint súlyos következményei lennének annak, ha Európa teljesen lemondana az orosz gázról.