Háború: kiderült, hogy az oroszok miként betonoznák be a hatalmukat Ukrajnában

Hírek2023. szept. 1.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 554-dik napján:

- Az orosz hatóságok csütörtökön regionális választásokat kezdtek tartani Ukrajna azon részein, amelyeket Oroszország tavaly magáénak követelt, hogy a folyamatos konfliktus ellenére megszilárdítsák Moszkva tekintélyét az általa "új területeknek" nevezett régiókban.

Oroszország nem ellenőrzi teljes mértékben a négy régió - Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon - egyikét sem, ahol a szavazást tartják.

A Moszkva által 2014-ben annektált Krím félszigettel együtt az elcsatolt területek Ukrajna csaknem egyötödét teszik ki.

- Alekszandr Lukasenko fehérorosz államfő bírálta Lengyelország és a balti államok "ostoba követeléseit", hogy az országában menedéket kapó Wagner-harcosok távozzanak - jelentette az AFP.

- Az ukrán csapatok újabb sikereket értek el délen és keleten az ellentámadás során - közölte Hanna Maliar ukrán védelmi miniszterhelyettes. A kijevi erők lassú előrehaladást értek el úgyis, hogy a haladásukat orosz aknamezők és lövészárkok lassítják. Az ellentámadás célja, hogy elérjék az Azovi-tengert - jelentette az Associated Press.

- Csütörtökön Moszkva közelében eltemették a Wagner orosz zsoldoscsoport állítólagos társalapítóját és katonai parancsnokát, Dmitrij Utkint.

- A BAE Systems brit védelmi vállalat csütörtökön közölte, hogy helyi egységet hozott létre Ukrajnában, és megállapodásokat kötött az ottani kormánnyal, hogy segítse Kijev fegyver- és felszerelésellátásának növelését.

- Két ukrán "szabotőr" meghalt, ötöt pedig elfogtak egy Brjanszk térségében történt akció során - közölte csütörtökön egy orosz tisztviselő.

- Egy ukrán katonai szóvivő közölte, hogy az ukrán fegyveres erők haladnak előre Melitopol irányába.

- Oroszország légvédelme nehezen küzd meg a területére indított ukrán drónok észlelésével és megsemmisítésével, abból ítélve, hogy hány drón érte el az utóbbi időben a célpontját - közölte a brit védelmi minisztérium a legfrissebb hírszerzési jelentésében.

- Magyarország addig még csak megvitatni sem hajlandó az ukrajnai fegyverszállítások további európai uniós finanszírozásának ügyét, amíg Kijev nem távolítja el az OTP-t a háború nemzetközi szponzorainak listájáról és nem adja vissza a kárpátaljai közösség elvett jogait - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Toledóban.

- Újabb Leopard harckocsikat és számos további járművet és hadianyagot küldött Németország Ukrajnának az orosz támadással szembeni védekezéshez - jelentették csütörtökön német hírportálok a szövetségi kormány tájékoztatása alapján. A kormány honlapján vezetett kimutatás legutóbbi, szerda esti frissítése alapján

Németország az eddigi tíz után további tíz Leopard A5 típusú harckocsival segíti az ukrán erőket.

- A fekete-tengeri gabonaüzlet felélesztése "kritikus" az élelmezésbiztonság szempontjából - mondta Hakan Fidan török külügyminiszter, az orosz kollégájával, Szergej Lavrovval közös sajtómegjelenésén.