Háború: lángok Oroszországban - az ukránok érzékeny pontra csaptak le

Hírek2024. jún. 19.D.J.

Ez történt az ukrán háború 846-dik napján:

- Egy ukrán védelmi forrás megerősítette, hogy dróntámadással robbantottak olajtároló tartályokat a dél-oroszországi Rosztovban lévő Azov város közelében. Az Agence France-Presse beszámolója szerint nagy tüzeket okoztak a létesítményekben. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) továbbra is drónokkal akarja támadni Oroszország olajfinomító komplexumait, hogy meggyengítsék az ellenség gazdaságát.

Az oroszok közzétettek egy videófelvételt, amelyen sűrű füst és lángok gomolyognak több olajtároló tartály körül. Mintegy 200 orosz tűzoltót és mentőegységet küldtek a helyszínre. A rosztovi régió közvetlenül az ukrán határ túloldalán fekszik,

és itt található az orosz inváziót felügyelő műveleti parancsnokság.

- Egy orosz dróntámadás következtében egy 70 éves férfi kórházba került, és megrongálódott egy többszintes lakóépület Lviv városában - közölte szerdán Andrij Szadovij polgármester.

- Kijev közölte, hogy az orosz erők próbálnak előre törni a donyecki területen lévő Chasiv Yar külterületén.

Délebbre, a hadsereg szerint a moszkvai erők Pokrovszk felé is nyomulnak, fenyegetve egy kulcsfontosságú utat, aminek a bevétele megnehezítheti az ukrán utánpótlás biztosítását.

- Az ukrán légierő közölte, hogy hétfőről keddre virradó éjszaka 10 Shahed támadó drónt lőttek le, amelyeket az oroszok indítottak.

- Az ukrán főügyész azzal vádolta az orosz erőket, hogy lefejeztek egy ukrán katonát a keleti donyecki területen. Elmondása szerint Ukrajna közel 130 ezer, Oroszország által elkövetett háborús bűncselekményt dokumentált.

- Az Ukrenergo nemzeti hálózatüzemeltető közölte, hogy Ukrajnában szerdán egész nap áramkimaradások lesznek az erőművekre mért orosz csapások miatt.

- Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint az orosz védelmi ipar kínai támogatása meghosszabbítja az ukrajnai háborút, és "véget kell vetni neki". Lin Jian kínai külügyminisztériumi szóvivő korábban sürgette a NATO-t, hogy "hagyjon fel a felelősség áthárításával" az ukrajnai háború miatt, miután a szövetség vezetője, Jens Stoltenberg azzal vádolta Pekinget,

hogy Oroszország támogatása révén súlyosbítja a konfliktust.

- Shin Wonsik dél-koreai védelmi miniszter a Bloomberg Newsnak elmondta, hogy Dél-Korea legalább 10 000 olyan szállító konténert azonosított, amelyekben feltehetően tüzérségi lőszerek és más fegyverek voltak, amelyeket Észak-Koreából küldtek Oroszországba. Ezek a konténerek akár 4,8 millió lövedéket is tartalmazhatnak - mondta Shin. 

- Az ukrán tisztviselők már megkezdték az előkészítő munkát egy második békecsúcs megszervezéséhez - közölte Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke, miután a hétvégén Svájcban megtartották az első, Ukrajna által vezetett konferenciát.