Háború: lehullt a lepel az orosz Wagner felkelés okairól?

Hírek2023. jún. 30.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 491-dik napján:

- Röviddel a megkísérelt zendülés elindítása előtt tudta meg Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport alapítója, hogy megszüntetik cége finanszírozását, mivel megtagadta, hogy szerződést kössön a védelmi minisztériummal - jelentette ki csütörtökön Andrej Kartapolov, az orosz parlamenti alsóház külügyi bizottságának elnöke.

"Néhány nappal a lázadási kísérlet előtt a védelmi minisztérium bejelentette, hogy minden harci feladatot ellátó alakulatnak szerződést kell kötnie a védelmi minisztériummal, és mindenki elkezdte ezt a döntést, ezt az abszolút helyes döntést végrehajtani. Mindenki, kivéve Prigozsin urat" - mondta.

- Donald Trump volt amerikai elnök szerint most van itt az ideje, hogy az Egyesült Államok megpróbáljon közvetíteni egy tárgyalásos békerendezést Oroszország és Ukrajna között.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a brüsszeli EU-csúcson videókapcsolaton keresztül elmondott beszédében felszólította az Európai Unió tagországainak állam-, illetve kormányfőit, hogy a következő hat hónapon belül kezdjék meg a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával.

- Az ukrán erők előrenyomulást értek el a két megszállt város, Berdjanszk és Mariupol által kijelölt déli szektorokban - közölte az ukrán védelmi miniszterhelyettes. "Minden nap előrébb nyomulunk" - mondta Hanna Maljar az országos televízióban. "Igen, az előrenyomulás lassú, de biztos".

- A Kelet és a Nyugat egyházainak és keresztény közösségeinek feszültségek idején szerepet kell játszaniuk a megbékélés folyamatában és a kölcsönös megértés fejlesztésében - jelentette ki Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája csütörtökön az orosz fővárosban Matteo Zuppi bíborost, Ferenc pápa ukrajnai rendezésért felelős megbízottját fogadva.

- Életét vesztette az ukrán fegyveres erők két tábornoka, amikor kedden a donyecki régióban lévő Kramatorszkban vezérkari értekezlet közben precíziós csapás érte az ukrán 56. önálló gépesített lövészdandár ideiglenes állomáshelyét, a helyszínen meghalt tisztek száma elérhette a félszázat, a külföldi "zsoldosoké" és tanácsadóké pedig a húszat - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

- A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) december 31-ig meghosszabbította az ingyenes utazási lehetőséget közösségi közlekedési járatain az Ukrajnából érkező menekültek számára.

- Egyértelmű, hogy a múlt hét végi oroszországi események gyengítették az orosz elnök hatalmát, azonban egy gyengébb Vlagyimir Putyin még nagyobb veszélyt jelent - jelentette ki Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős európai uniós főképviselő csütörtökön Brüsszelben, az EU-tagállamok vezetőinek találkozójára érkezve. 

"Eddig Oroszországra azért tekintettük fenyegetésként, mert nagy katonai erőt vetett be Ukrajnában, most viszont a belső instabilitás miatt vált kockázati tényezővé" - fogalmazott.

- Oroszország tervszerűen Csehország politikai, gazdasági és társadalmi stabilitása ellen tevékenykedik, ezért veszélyt jelent az ország biztonsága számára.

Ez a megfogalmazás olvasható Csehország új nemzetbiztonsági stratégiájában, amelyet szerdán fogadott el a kormány - jelentette a CTK hírügynökség a dokumentumot ismertetve.

- Csehország a következő négy évben 47,8 millió eurót küld az Európai Uniónak Ukrajna számára, a pénzügyminisztérium javaslatát a cseh kormány szerdán este jóváhagyta - derül ki a kormány weboldalán az ülés eredményeiről csütörtökön közölt ismertetésben.