Háború: mélyen bent támadtak rá Oroszországra - az ukránok egyre jobban rángatják az oroszlán bajszát

Hírek2024. jún. 10.D.J.

Az orosz erők előrehaladást értek el a stratégiai fontosságú ukrajnai Chasiv Yar elleni offenzívában - írja a Guardian a napi összefoglalójában.

Ez történt az ukrán háború 837-dik napján:

- Az ukrán katonai hírszerzés (GUR) szerint az ukrán erők egy fejlett Szu-57-es harci repülőgépet találtak el egy oroszországi légibázison, közel 600 kilométerre a frontvonaltól. A GUR megosztotta a műholdas fotókat, amelyeken úgy tűnik egy repülőgép látható perzselésnyomok és kráterek között. „A képek azt mutatják, hogy június 7-én a Szu-57-es épségben volt, nyolcadikán pedig a robbanásból származó repedések és a tűzkár okozta jellegzetes tűzfoltok voltak a közelében” - közölte a GUR.

A csapás szombaton történt a dél-oroszországi Akhtubinszk bázison.

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint Oroszország valószínűleg megpróbálja elkerülni „a hírnévvesztést, az exportlehetőségek csökkenését és az érzékeny technológia veszélyeztetését”, amely abból származna, ha bármelyik Szu-57-es repülőgépet ellenséges területen veszítené el, emiatt ezeket a gépeket eleve ritkán vetik be. Az orosz védelmi minisztérium a maga részéről közölte, hogy erői három ukrán drónt lőttek le az Asztrahán régióban, ahol az Akhtubinszk repülőtér található.

- Úgy tűnik, hogy az orosz erők előrehaladást értek el a stratégiai fontosságú ukrajnai Chasiv Yar város elleni offenzívában - jelentették vasárnap mindkét oldalról.

Chasiv Yar egy magaslaton áll, mintegy 20 km-re nyugatra Bahmut városától, amelyet az orosz erők egy évvel ezelőtt foglaltak el.

Az Ukrajinszka Pravda ukrán médium egy katonai forrást és egy bloggert idézve azt állította, hogy az orosz erők megkezdték Chasiv Yar egyik városrészének elfoglalását. A forrás szerint az orosz csapatok irányított légibombákkal tisztították meg a területeket egy főút mentén, és megkezdték az előrenyomulást, illetve az erőik növelését.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnapi esti videóbeszédében nem tett említést Chasiv Yarról, de azt mondta, hogy a délnyugatra fekvő Pokrovszk város körüli terület továbbra is a legnehezebb szektor, „ahol a legnagyobb a nyomás a megszállók részéről”.

- Az ukrán villamosenergia-hálózat üzemeltetője, az Ukrenergo közölte, hogy hétfőn délután 4 és este 10 óra között egyórás áramszüneteket vezet be. A korlátozások nem vonatkoznak a létfontosságú szolgáltatásokat nyújtó „kritikus infrastruktúrájú” létesítményekre. Az ukrán kormány múlt pénteken elrendelte, hogy az összes minisztérium és regionális hatóság

hagyja abba a légkondicionáló berendezések használatát és kapcsolja ki a külső világítást.