Háború: minden eddiginél hatásosabb fegyverre tehették rá a kezüket az ukránok

Hírek2022. aug. 12.D.J.

Ez történt az orosz-ukrán háború 169-dik napján:

- Az ukrán tisztviselőket Volodimir Zelenszkij elnök arra kérte, hogy az Oroszország elleni katonai taktikákról ne beszéljenek nyíltan az újságírókkal, mert ez „roppant felelőtlen”.

Zelenszkijt főleg az bosszantotta, hogy hiába zárkózott el, amikor arról faggatták, hogy ki támadta meg a krími orosz támaszpontot, a tisztviselői több helyen is lenyilatkozták, hogy Kijev állt a támadás mögött.

- Nyugati katonai szakértők szerint a krími orosz támaszpont elleni ukrán támadás rávilágított, hogy Kijev olyan nagy hatóválságú csapásmérő eszközökre tett szert, amelyek megváltoztathatják a háború menetét.

Azok a fegyverrendszerek, amelyeknek az átadását a nyugati országok eddig elismerték, nem tudtak volna ekkora és ilyen pontos pusztítást végezni.

- A zaporizzsjai atomerőmű körül demilitarizált övezetet hozna létre az ENSZ. Kijev azt állítja, hogy az orosz támadások miatt a személyzet nem tud műszakot váltani. A TASS orosz hírügynökség szerint viszont az üzemet az ukrán erők lőtték.

A demilitarizált övezet ötletét az Egyesült Államok is támogatja, miután orosz és ukrán erők harcoltak az atomerőmű közelében.

Az USA felszólította Moszkvát, hogy adják át az atomerőművet Ukrajnának és hagyjanak fel a katonai műveletekkel a nukleáris létesítményekben.

- A német kancellár Olaf Scholz elmondta: jó döntés volt, hogy az orosz gázt az Európai Unió nem szankcionálta, mivel több kelet-európai tagország nagyon erősen függ az orosz földgázszállításoktól.

- Vlagyimir Putyin valószínűleg nem tudja elfoglalni Ukrajnát – mondta el a brit védelmi miniszter. Ben Wallace szerint az invázió megingott és „kezd kudarcot vallani”.

- Az ukrán katonai és polgári célpontokra kétszer annyi légicsapást mérnek az oroszok, mint egy héttel korábban – árulta el Oleksij Hromov ukrán dandártábornok. Az elmondása szerint az orosz gépek elkerülik a légvédelmük hatósugarát, ezért a támadások meglehetősen pontatlanok.

- A keleti Donyeck régióban az ukrán kézen lévő területekről Kijev még a tél beállta előtt evakuálni akarja a lakosság kétharmadát.

Attól tartanak, hogy a háború annyira megrongálta a helyi infrastruktúrát, hogy az emberek nem tudnak majd fűteni.

A kormány mintegy 220 ezer embert telepítene át, köztük 52 ezer gyermeket.

- Kijev számításai szerint ebben a hónapban 3 milliárd, szeptemberben pedig 1,5 milliárd dollárnyi pénzügyi segély fog érkezni az Egyesült Államoktól. A támogatásokat többek közt a nyugdíjköltségek és az egészségügyi kiadások finanszírozására fogják használni.

- Fehéroroszországban az ukrán határtól 19 kilométerre korábban robbanások rázták meg az egyik katonai bázist. Fehérorosz források szerint „technikai incidens” történt.

- A következő hónapokban a McDonald's újranyitja néhány ukrán éttermét. A gyorsétteremlánc Oroszországból az invázió kezdete után kivonult.