Háború: Moszkvának van mitől tartania - Ukrajna óriási drónsereget kap

Hírek2024. márc. 8.D.J.

Ez történt az ukrán háború 743-dik napján:

- Nagy-Britannia 10 ezer drónt biztosít Ukrajna felfegyverzésére az Oroszország elleni harcban - jelentette be Grant Shapps brit védelmi miniszter, aki Kijevben tett látogatást. A fegyverek között lesz 1000 kamikaze drón és olyan modellek is, amelyek hajókat tudnak célba venni.

- Ukrajna korábbi főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij tábornok lesz a következő ukrán nagykövet Nagy-Britanniában, egy hónappal azután, hogy az elnök, Volodimir Zelenszkij elbocsátotta a hadsereg éléről.

- Oleh Synehubov, Ukrajna északkeleti Harkiv régiójának kormányzója elmondta, hogy egy rakétatámadás két civilt ölt meg Kupianskban, egy olyan területen, amelyet az ukrán erők 2022 végén foglaltak vissza.

Synehubov elmondta, hogy a Harkiv regionális központján kívül fekvő Csuhujiv városát ért csapás két embert megsebesített. Egy lakóház és egy üzlet megrongálódott.

- Volodimir Zelenszkij pénteken Törökországba látogat, ahol találkozik Recep Tayyip Erdogannal. Az ukrán és a török elnök várhatóan a háborúról, a fekete-tengeri gabonakereskedelemről és a kétoldalú kapcsolatokról tárgyal majd.

- Ihor Zsovkva, az ukrán diplomácia egyik vezető tanácsadója a CNN-nek elmondta, hogy nem zárható ki, hogy egy orosz rakétacsapás közvetlenül Zelenszkijt és a látogatóban lévő görög miniszterelnököt, Kyriakos Mitsotakiszt vette célba, amikor Odesszába látogattak.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese tagadta, hogy a támadás időzítése szándékos lett volna.

- Norvégia 140 millió eurót biztosít tüzérségi lövedékek vásárlására Ukrajna számára a cseh vezetésű lőszer-kezdeményezés keretében - közölte az ukrán védelmi minisztérium.

- Csehország felfüggeszti a kormányközi konzultációkat a szomszédos és korábbi szövetségi partner Szlovákiával, miután Juraj Blanár külügyminiszter találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. 

- Az uniós törvényhozók jóváhagyták, hogy az ukrán élelmiszertermelők további egy évig hozzáférhessenek az EU-hoz, elutasítva egy sor olyan módosító indítványt, amely további korlátozásokat vezetett volna be. 

- Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy az oroszországi Karéliában megöltek egy fehérorosz férfit, aki Ukrajna nevében "terrorcselekményt" tervezett Oroszországon belül. A RIA idézte az FSZB-t, amely szerint a férfi egy közigazgatási épületet akart felrobbantani a finn határtól mintegy 250 kilométerre fekvő Olonyec városában.

- Az EU legnagyobb politikai pártja csütörtökön támogatta Ursula von der Leyen pályázatát egy második ötéves ciklusra a blokk Bizottságának élén. Az Európai Néppárt (EPP) kétnapos ülésének csütörtöki zárásakor von der Leyen figyelmeztetett a populisták várható erősödésére a közelgő választásokon, valamint Oroszország azon kísérletére, hogy "eltörölje Ukrajnát a föld színéről".

- Az amerikai képviselőház demokratái vizsgálatot indítanak a SpaceX ellen, mivel felmerült, hogy az orosz erők hozzáfértek a Starlink műholdas internetszolgáltatáshoz.