Háború: óriási csapást mértek váratlanul az oroszokra - erre Moszkva aligha számított

Hírek2023. szept. 14.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 567-dik napján:

- Ukrajna orosz haditengerészeti célpontokat és kikötői infrastruktúrát támadott a krími Szevasztopol városában, ami az eddigi legnagyobb támadásnak tűnt az orosz haditengerészet fekete-tengeri flottájának otthona ellen.

A hajnal előtti támadásban egy nagy hajó és egy tengeralattjáró olyan súlyosan megrongálódott, hogy valószínűleg már nem javítható - közölte Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés tisztviselője. Az orosz védelmi minisztérium szerint Ukrajna 10 cirkálórakétával és három személyzet nélküli motorcsónakkal támadott meg egy fekete-tengeri hajógyárat, 24 embert megsebesítve.

A támadás következtében nyolc ház is megrongálódott - közölte a TASZSZ orosz állami hírügynökség. Arról is beszámolt, hogy a helyszínre érkező katasztrófavédelmi tisztviselők rövid időre szüneteltették munkájukat

egy második támadástól való félelmükben, de a mentési munkálatok azóta folytatódtak.

Az ukrán légierő parancsnoka, Mykola Olescsuk altábornagy szerdán közölte:

Miközben a megszállók még mindig lábadoznak a Szevasztopolban végrehajtott éjszakai bombázás után, szeretném megköszönni az Ukrán Légierő pilótáinak a kiváló harci munkát! Folytatás következik...

- A kelet-donyecki régióban egy Oroszország által felállított bíróság egyenként 29 évre börtönbe zárt két ukrán katonát - közölte az orosz vizsgálóbizottság. A vád szerint megöltek három civilt.

- Az orosz hadsereg aktív védelmet folytat, magabiztosan és megbízhatóan lép fel - jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerdán a Rosszija 1 tévécsatornának nyilatkozva. "A csapatok mindenütt megfelelően folytatják az aktív védekezést. Van, ahol ez bonyolultabb, van, ahol egyszerűbb. De azt mondhatom, hogy a fiúk, a parancsnokok magabiztosan, megbízhatóan teszik a dolgukat" - mondta.

Beszámolója szerint Zaporizzsja megyében az orosz erők légicsapásokkal, tüzérségi tűzzel és nehézlángvető rendszerekkel az ukrán 82. ejtőernyős rohamdandár

két támadását verték vissza Verbove falu közelében, és tűz alatt tartották Rabotine környékét.

- Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőnek Vlagyivosztokban bemutatják az orosz Csendes-óceáni Flotta képességeit, majd ellátogat a Távol-keleti Szövetségi Egyetemre és Orosz Tudományos Akadémia létesítményeibe, a továbbiakban pedig Komszomolszk-na-Amurében polgári és katonai repülőgépgyárakat keres fel - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán a Rosszija 1 televíziónak.

- Az amerikai külügyminisztérium közölte, hogy a Biden-kormányzat "nem fog habozni" további szankciókat bevezetni Oroszország és Észak-Korea ellen, ha azok további új fegyverüzleteket kötnek.

- További húsz Marder típusú gyalogsági harcjárművet és számos további felszerelést és hadianyagot küldött Németország Ukrajnának az orosz támadással szembeni védekezéshez - közölte szerdán a szövetségi kormány.

A kormány honlapján vezetett kimutatás frissítése alapján Németország így már 60 darab Marder harcjárművel segíti az ukrán erőket.

- Az uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanács szerdán további hat hónappal, 2024. március 15-ig meghosszabbította az Ukrajna területi egységének, önállóságának és függetlenségének aláásásáért vagy veszélyeztetéséért felelősökkel szemben hozott korlátozó intézkedések időtartamát.

- Újabb, dróndaraboknak tűnő tárgyak estek román területre az ukrán folyami kikötőket ért éjszakai légitámadások alkalmával, a Tulcea megyei Nufarul és Victoria község közötti térségben - közölte szerdán a román védelmi minisztérium.