Háború: óriási pusztítást végeznek az oroszok - az ukránok bosszúra szólítottak fel

Hírek2023. aug. 1.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 523-dik napján:

- Olekszij Kuleba, az ukrán Elnöki Hivatal helyettes vezetője bosszúra szólított fel, mondván: "Az ukrán városokat minden nap orosz terroristák lövik. Szumit, Zaporizzsját, Dnyiprot és Harkivot is támadás érte. Ez csak az elmúlt napokban történt".

Szerinte a civilek célba vétele "az Orosz Föderáció kétségbeesésének és vereségének jele a fronton".

- Legalább hat ember, köztük egy 10 éves gyermek meghalt és több mint 50 ember megsérült, amikor az oroszok egy magasföldszinti lakásra csaptak le Krivij Rihben. A hatóságok szerint az emberek a romok alatt rekedtek.

- Ukrajna második legnagyobb városának, Harkivnak a polgármestere kedden kora reggel azt mondta, hogy legalább három drón csapódott be a város lakott területeire, egy drón pedig egy épület két emeletét rombolta le.

- Ukrajna és Horvátország megállapodott a horvát dunai és adriai kikötők használatának a lehetőségéről az ukrán gabonaexport kapcsán - közölte Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter horvát kollégájával folytatott megbeszélései után.

- Az orosz légicsapások kilenc nap leforgása alatt a becslések szerint 180 ezer tonna gabonatermést semmisítettek meg - közölte hétfőn az ukrán külügyminisztérium.

- A Kreml hétfőn a Moszkva elleni dróntámadást Ukrajna "kétségbeesett tettének" minősítette, miután szerintük a harctéren kudarcot vallottak.

- Az ukrán erők közel 15 négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza az orosz csapatoktól keleten és délen az elmúlt héten az ellentámadás során - közölte egy magas rangú ukrán védelmi tisztviselő.

- Denisz Puszilin, a megszállt Donyeck Oroszország által kinevezett ügyvezető kormányzója azt állította, hogy legalább két ember meghalt és legalább hatan megsebesültek, miután egy ukrán csapás ért egy buszt a városban.

- Jevgenyij Prigozsin orosz zsoldosfőnök egy hétfőn közzétett hangüzenetben azt mondta, hogy a Wagner-csoport jelenleg nem toboroz harcosokat, de a jövőben valószínűleg fog.

- Szaúd-Arábia augusztus elején vendégül lát egy ukrán szervezésű békecsúcsot, amely a háborúról szóló tárgyalások megkezdésének módját keresi - jelentette az Associated Press szaúdi tisztviselőkre hivatkozva.

- Az Egyesült Államok támogatja a fekete-tengeri gabonaszállítások felújítására irányuló törekvéseket, mivel az útvonalnak nincs igazi alternatívája - közölte az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. 

Linda Thomas-Greenfield sajtótájékoztatóján elmondta, hogy támogatják az ENSZ főtitkárának, Törökország kormányának és másoknak a törekvését arra, hogy Oroszországot ösztönözzék, térjen vissza a Fekete-tengeri Gabona Kezdeményezés keretei közé.

- A szlovák külügyminiszter hisz a fegyverszállításokban, és igaza is lenne, ha ennek a konfliktusnak lenne megoldása a harctéren, de nincs - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára. 

A harctéren csak halál van, megoldás nincs. Éppen ezért a fegyverek helyett most már a békéről kellene dönteni - fogalmazott Menczer Tamás.