Háború: óriási pusztítást vittek véghez Oroszországban az ukránok

Hírek2024. jan. 20.D.J.

Ez történt az ukrán háború 695-dik napján:

- Oroszország azzal vádolja Ukrajnát, hogy ő áll egy dróncsapás mögött, amely pénteken hatalmas pusztítást okozott egy nyugat-oroszországi olajraktárnál.

Orosz tisztviselők és híradások szerint négy, összesen 6000 köbméter kapacitású olajtartály gyulladt ki az olajfinomítóban, miután a drón elérte az ukrán határtól mintegy 60 kilométerre fekvő, 70 ezer lakosú Klincsen városát.

A légvédelem elektronikusan megzavarta a drónt, de az ledobta robbanótöltetét a létesítményre - közölte Alekszandr Bogomaz brjanszki területi kormányzó. Hozzátette: áldozatok nem voltak.

A csapás már a második volt egy orosz olajraktár ellen a napokban, amely része annak, amit Kijev "igazságos" megtorlásnak nevezett az ukrán energetikai infrastruktúrát ért moszkvai csapások miatt.

Pénteken tűzvész pusztított a Rjazanyi olajfinomítóban, Oroszország harmadik legnagyobb olajfinomítójában - közölte a Komszomolszkaja Pravda című lap a mentőszolgálatokat idézve.

A Moszkvától délkeletre fekvő, a Rosznyeft ellenőrzése alatt álló olajfinomítóban keletkezett tüzet eloltották, és nem voltak sérültek - jelentette a RIA hírügynökség.

- Az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyek továbbra is patthelyzetben vannak a kongresszusban. Sok megfigyelő szerint a republikánusok nem akarnak alkut, emiatt a segélyt nem fogják megszavazni, ehelyett a kérdést és az Ukrajnának nyújtandó további támogatásokat olyan ütőkártyaként használják, amellyel a választások évében támadhatják Bident.

- Egy szibériai orosz bíróság pénteken 19 év börtönbüntetésre ítélt egy férfit, mert lelőtt egy katonai sorozótisztet.

- Az Európai Unió pénteken közölte, hogy idén drasztikusan növelni fogja a lőszergyártást. Az EU az év végéig legalább 1,3 millió lőszer előállítására lesz képes - mondta Thierry Breton, az EU belső piaci biztosa észtországi látogatásán.

"Az európai kollektív biztonság szempontjából döntő pillanatban vagyunk, és az orosz invázió árnyékában Európának minden eszközzel támogatnia kell és továbbra is támogatni fogja Ukrajnát" - mondta.

- Ismét taposóaknák veszik körül az orosz kézben lévő ukrajnai Zaporizzsjai atomerőművet - közölte pénteken az ENSZ. Európa legnagyobb európai atomlétesítménye nem sokkal Ukrajna 2022. februári lerohanása után került az orosz erők kezére, és Kijev és Moszkva többször megvádolta egymást azzal, hogy incidenst terveznek a helyszínen.

- A NATO jövő héten kezdi meg az elmúlt évtizedek legnagyobb hadgyakorlatát.

Mintegy 90 000 fő vesz részt a több hónapos gyakorlatokon, amelyek célja, hogy megmutassák, a szövetség képes megvédeni a teljes területét - közölték csütörtökön vezető tisztek.

- Finnország nem lát közvetlen katonai fenyegetést Oroszország részéről - jelentette ki Petteri Orpo miniszterelnök pénteken az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel és Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

- Az EU megkezdte a tárgyalásokat egy Oroszországgal szembeni új szankciócsomagról, amelyet február 24-ig szeretne jóváhagyni - jelentette pénteken a Bloomberg News.