Háború: orosz területekre terelnék át a harcokat az ukránok - ez lehet az új stratégia

Hírek2023. aug. 2.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 524-dik napján:

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója szerint Oroszország a saját területén egyre több, azonosítatlan ellenséges drónnal fog találkozni. Szerinte Moszkva városa gyorsan hozzászokik a kiteljesedő háborúhoz, amely hamarosan végre a „háborús szerzők” területére költözik.

- Minderről azután beszélt, hogy az orosz fővárost és a moszkvai régiót dróntámadás érte. A csapásokat az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint elhárították.

A tárca szerint "a kijevi rezsim által megkísérelt terrortámadás" során két repülőszerkezetet semmisítettek meg a Moszkva megyei Ogyincovo és Naro-Fominszk felett, egy harmadik, a rádióelektronikai harc eszközeivel "elfojtott" eszköz pedig a Moszkva-City felhőkarcolónegyedben zuhant le.

Az orosz főváros polgármestere közölte, hogy a Moszkva-City épületegyüttes egyik tornyának homlokzata 21. szintnél megsérült, az üvegezés 150 négyzetméteren rongálódott meg.

- A helyi kormányzó szerint Oroszország egy drónt Krím Szevasztopol kerületében is lelőtt.

- A háború miatt Ukrajna születési rátája 28 százalékkal csökkent. Az év első hat hónapjában 96 755 gyermek született míg a tavalyi év első felében 135 079. Az ENSZ szerint Ukrajna lakossága több mint 43 millió fő volt a háború előtt, de azóta csaknem hatmillióan menekültek el.

- Az orosz sajtó szerint egyre többször fordul elő, hogy az ország különböző régióiban meg próbálják felgyújtani a besorozási hivatalokat.

- Három félig alámerült, távvezérelt ukrán csónak kísérelt meg "terrortámadást" a Fekete-tenger délnyugati részén, a Boszporusz-szoroshoz közeledő orosz polgári szállítóhajók ellen - közölte kedden az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

- Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkarának főnöke katonákat látogatott meg Ukrajna Zaporizzsja régiójában, amelynek egy részét Oroszország megszállta.

- Bekéretik a varsói fehérorosz nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét a lengyel légtér megsértése miatt - jelentette be kedden a lengyel külügyi tárca. A lépésről a lengyel kormány nemzetbiztonsági és védelmi bizottsága ülésén döntöttek. 

- Az orosz hadsereg kész hozzájárulni az algériai fegyveres erők harcképességének javításához - jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, amikor kedden Moszkvában fogadta Szaid Sanegriha algériai vezérkari főnököt.