Háború: Öt fronton nyomultak előre az oroszok

Hírek2024. máj. 27.MTI

Elfoglalta az Ukrajnát támadó orosz hadsereg a Harkiv megyei Ivanivka és a donyecki régióban lévő Netajlove települést, miközben az elmúlt nap folyamán a hatból öt frontszakaszon előrenyomult, és öt ukrán ellenrohamot vert vissza - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

A Moszkvában kiadott hadijelentés szerint az ukrán hadseregnek csaknem 1700 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezési vonal mentén. A védelmi minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg két tábori lőszerraktárt, egy harckocsit, négy páncélozott harcjárművet, egy brit Braveheart önjáró, valamint három amerikai M777-es, egy M198-as és egy brit FH-70-es vontatott tarackot, hat francia HAMMER irányított légi bombát, HIMARS és Vilha sorozatvetők 14 rakétáját, továbbá 44 drónt.

Az orosz statisztika szerint a háború kezdete óta lelőtt ukrán drónok száma elérte a 24 700-at.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek hétfőn ukrán tüzérségi és dróntámadást.