Háború: Pusztító, végső támadást indít az izraeli hadsereg a Hamász ellen

Hírek2024. feb. 20.Sz.A.

Az gázai-egyiptomi határon fő átkelőhelynek számító Rafah térségében indítana pusztító támadást a Hamász ellen az iraeli hadsereg - számol be a Guardian.

Egy átfogó szárazföldi támadást jelentett be az izraeli kabinet arra az esetre, ha Ramadán ünnepéig nem engedi el a Hamász a még fogságban tartott izraeli túszokat. Az ünnep három hét múlva esedékes.

Az izraeli hadsereg a Gázai-övezet déki részére csoportosította át a hadműveleteit, az egyiptomi határszakaszon Rafah városánál 280 ezer ember torlódott össze nagyon kis helyen.

Maga a Gázai-övezet 2,3 millió ember számára a földi pokol lett, mivel a segélyek alig jutnak át a határon.

A terület épületeinek nagy részét lerombolták, vagy lakhatatlanná váltak, az övezet kétharmadán az izraeli erők kötelező evakuálást hirdettek a lakosság számára az állandó támadások miatt.

Hétfőn az izraeli hadsereg Kan Junisz város és a mellette fekvő menekülttábor bevételéről számolt be, ami a rafahi hadművelet valószínűségét növeli.

Egy nap alatt több mint százan vesztették életüket a légitámadások során: a palesztin áldozatok száma 29 ezer fölötti - a Hamász adatai szerint.

A lakosság 85 százaléka elmenekült otthonából, minden negyedik ember éhezik az ENSZ becslése szerint.

Az Európai Unió tegnap azonnali humanitárius tűzszünetre szólított fel.

Az Elaph nevű szaúdi újság értesülései szerint a Gázai-övezet egyik legbefolyásosabb Hamász vezetője, Jahja Szinwar Egyiptomba menekülhetett a Rafah városánál kiépített titkos alagutak egyikén - számol be a Haaretz.

A beszámoló szerint a terroriste vezér testvérével és másokkal menekült, és valószínűleg vitt magával izraeli túszokat is.

Az izraeli hadsereg nem kommentálta eddig az értesüléseket - írja az izraeli lap.