Háború: rakétaeső zúdulhat Oroszországra - új fejezetet nyithatnak a konfliktusban a nyugati országok

Hírek2024. szept. 11.D.J.

Ez történt az ukrán háború 930-dik napján:

- Amikor arról kérdezték, hogy az Egyesült Államok feloldja-e az Oroszország ellen használt nagy hatótávolságú fegyverek használatára vonatkozó korlátozásokat, Joe Biden azt mondta, hogy kormánya „most dolgozik ezen”. Brit lapértesülések szerint Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere tárgyalni fog a kérdésről Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, amikor ma David Lammy brit külügyminiszter társaságában Ukrajnába látogat.

Az ukrán elnök többször is kérte a nyugati országokat, hogy oldják fel a korlátozásokat, amelyek például megakadályozzák, hogy oroszországi repülőterekre mérjenek csapásokat. Washington eddig nemet mondott. Az USA sejthetően az Oroszországba irányuló iráni fegyverszállítások miatt változtatna a korábbi álláspontján.

Blinken szerint Oroszország ballisztikus rakétákat kapott Irántól, és valószínűleg heteken belül beveti azokat Ukrajnában. A Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője, John Kirby azt mondta: „Ezeknek az iráni rakétáknak a szállítása, amelyek maximális hatótávolsága körülbelül 75 mérföld, lehetővé teheti Oroszország számára, hogy arzenáljának nagyobb részét a frontvonalon túli célpontokra használja,

miközben iráni robbanófejeket alkalmazhat közelebbi célpontokra”.

- Németország és Franciaország közölte, hogy új szankciókat fog alkalmazni Iránnal szemben, beleértve az Iran Air elleni intézkedéseket és a kétoldalú légiközlekedési megállapodások felmondását. Az Egyesült Királyság közölte, hogy csatlakozik az Egyesült Államokhoz az Oroszországnak nyújtott iráni katonai támogatást elősegítő személyek és szervezetek szankcionálásában.

- Oroszország kedden közölte, hogy erői augusztusban és szeptemberben 1000 négyzetkilométert foglaltak el Kelet-Ukrajnában. Szergej Sojgu, az orosz biztonsági tanács titkára azt mondta, hogy az orosz erők fokozzák a donbászi offenzíva ütemét. Volodimir Zelenszkij dicsérte az ukrán csapatokat, amiért tartják állásaikat a két legnehezebb keleti szektorban: Pokrovszkban és Kurakhove-ban.

- A Háborús Tanulmányok Intézete (ISW) szerint az orosz erők hétfőn visszaszereztek néhány állást, miközben az ukrán megszállás folytatódik a kurszki területen. Ukrajnában az orosz erők előrenyomultak a Kupjanszk-Szvatove vonalon, míg az ukrán erők Sziverszk közelében foglaltak vissza állásokat."A zaporizzsjai terület nyugati részén szeptember 9-én folytatódtak a harcok, de a frontvonalon nem történt megerősített változás” - közölte az ISW.

- Andrij Kosztyin ukrán főügyész kedden közölte, hogy Kijev az orosz légierő egyik magas rangú parancsnokát gyanúsítja a Kijev központjában lévő Okhmatdyt gyermekkórház elleni júliusi rakétacsapás elrendelésével.

- Ukrajna azt szeretné, ha az év végéig több mint 150 ország venné részt egy második csúcstalálkozón, hogy megvizsgálják az Oroszországgal folytatott háború befejezésének lehetőségeit.

- Ukrán diplomaták és aktivisták Kanadában felszólították a Torontói Nemzetközi Filmfesztivált (Tiff), hogy törölje az Ukrajnában harcoló orosz katonákat bemutató dokumentumfilm további vetítéseit. Szerintük az alkotás az orosz propagandát szolgálja ki. A Russians At War című filmet Anastasia Trofimova orosz-kanadai filmes készítette, aki korábban a Kreml propagandatelevíziójának, a Russia Todaynek dolgozott.