Háború: sikeresen bombázzák az orosz területeket - Ukrajna áttörést ért el

Hírek2024. jún. 12.D.J.

Ez történt az ukrán háború 839-dik napján:

- Az ukrajnai Harkiv város polgármestere azt mondta, hogy azóta „nyugodtabb” a helyzet, hogy a határ túloldalán is lőhetik az orosz rakétavetőket. Korábban a várost roppant intenzív támadások érték.

Ihor Terekhov megjegyzései közel két héttel azután hangzottak el, hogy az Egyesült Államok és más nyugati országok zöld utat adtak Ukrajnának, hogy Harkiv közelében Oroszországon belüli célpontokat támadjon.

- Az Egyesült Államok feloldotta a kiképzés biztosításának tilalmát az ukrán Azov Brigád számára, amely szélsőjobboldali gyökerekkel rendelkezik, de kulcsfontosságúnak bizonyult Mariupol kikötőváros védelmében.

Az Azovot a 12. különleges erők dandárjaként olvasztották be az ukrán nemzeti gárdába.

Az amerikai törvények tiltják, hogy felszerelést és kiképzést biztosítsanak olyan külföldi katonai egységeknek vagy személyeknek, akiket súlyos emberi jogi büntettek elkövetésével gyanúsítanak. A külügyminisztérium kedden közölte, hogy „nem talált bizonyítékot” arra, hogy az Azov ilyen cselekményeket követett volna el. „Ez egy új fejezet egységünk történetében” - áll az Azov dandár közleményében.

- Az Egyesült Államok újabb Patriot rakétarendszert küld Ukrajnának - közölte két amerikai tisztségviselő kedden. Ez lenne a második Patriot-rendszer, amelyet az Egyesült Államok közvetlenül Ukrajnának ad, az általa használt rakéták meg nem nevezett számával együtt. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a közelmúltban Madridban azt mondta, hogy Ukrajnának további

hét Patriot rendszerre van szüksége az orosz csapások elleni védekezéshez.

- A gyermekek elleni háborús erőszak 2023-ban elérte a „szélsőséges szintet”, többek között Ukrajnában is - derül ki az ENSZ éves jelentéséből. Az ENSZ második éve tartja feketelistáján az orosz fegyveres erőket és a hozzájuk kapcsolódó fegyveres csoportokat, mivel Ukrajnában gyerekeket gyilkoltak és csonkítottak meg, valamint iskolákat és kórházakat támadtak meg.

- A Fehér Ház közölte, hogy az e heti olaszországi G7-csúcstalálkozón bejelentik a befagyasztott orosz vagyon Ukrajna javára történő felhasználását célzó lépéseket. John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője „egyhangúságot” jósolt a G7-tagok között, akik remélik, hogy megállapodásra jutnak arról, hogy a befagyasztott 300 milliárd eurós orosz központi banki vagyon kamataiból származó nyereséget

egy Ukrajnának nyújtandó kölcsön biztosítékaként használják fel.

- Az ukrajnai békéről szóló hétvégi svájci csúcstalálkozó előtt Zelenszkij hivatala közölte, hogy azt szeretné, ha Oroszország részt venne egy későbbi második csúcstalálkozón, hogy megkapja a háború befejezéséhez vezető, nemzetközileg elfogadott ütemtervet. Moszkva közölte, hogy nem kíván részt venni a hétvégi találkozón, ezért a házigazda Svájc nem hívta meg.

- Andrij Yermak, Zelenszkij irodavezetője szerint a Moszkva részvételével folytatott korábbi tárgyalási formák „rossz tapasztalatai” miatt a háború befejezésének kezdettől fogva széles körű támogatásra kell épülnie, és a nemzetközi jogban kell gyökereznie. "Azt tervezzük, hogy együtt készítjük el a közös tervet, amelyet az összes említett felelős ország támogatni fog.

És keressük annak lehetőségét, hogy a második csúcstalálkozóra meghívjuk Oroszország képviselőjét, és együtt mutassuk be ezt a közös tervet” - mondta.

Több mint 90 ország megerősítette részvételét a hétvégi csúcstalálkozón, és Yermak elmondta, hogy reméli, hogy a tartózkodók, mint például Kína, inkább előbb, mint utóbb csatlakoznak a folyamathoz. "Van néhány napjuk arra, hogy megváltoztassák ezt az álláspontot. Örülni fogunk, ha Kína egy magas szintű képviselője is ott lesz Svájcban.” Javier Milei argentin elnök hivatala megerősítette, hogy részt vesz a svájci csúcstalálkozón.

- Két, az orosz hadsereg által besorozott indiai állampolgár halt meg az Ukrajna elleni háborúban - közölte az indiai külügyminisztérium kedden, miközben a maradványok haladéktalan hazaszállítását és más indiaiak szabadon bocsátását sürgette, akiket rászedtek, hogy Oroszország oldalán harcoljanak. Az indiai rendőrség májusban letartóztatott négy embert, akik állítólag kapcsolatban álltak több tucat fiatalember Oroszországba csempészésével, akiknek munkát vagy egyetemi helyet ígértek, hogy aztán Ukrajna elleni harcra kényszerítsék őket.