Háború: százával ölik az oroszokat

Hírek2023. márc. 30.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 399-dik napján:

- Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az elmúlt napban mintegy 610 orosz katona halt meg az ukrajnai harcokban, velük együtt az orosz hadsereg embervesztesége hozzávetőleg 172 340-re nőtt.

- Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve az ukrán fegyveres erőknek az elmúlt nap során elszenvedett veszteségét mintegy 535 főben nevezte meg. A tábornok szerint közülük mintegy 310 katona a Donyeck körzetében vívott harcokban esett el.

- A közösségi médiában megosztott felvételek szerint robbanás történt egy orosz katonai légitámaszpont közelében a Krím-félszigeten.

- Az ukrán erők a hírek szerint ágyúzták az orosz ellenőrzés alatt álló ukrán várost, Melitopolt, a Zaporizzsja régiótól délre.

- A készülő ellentámadásra szánt nyugati haditechnika-tartalékokat vetnek be a Bahmutért folyó harcokban az ukrán fegyveres erők - jelentette ki Igor Kimakovszkij, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régi vezetőjének tanácsadója szerdán a Rosszija 24 hírtelevíziónak.

- A német kormány jóváhagyta a katonai kiadások növelését további 12 milliárd euróval.

- Új koncepciót dolgoz ki a zaporizzsjai atomerőmű védelmére a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség - jelentette ki Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója újságíróknak, amikor szerdán felkereste az orosz ellenőrzés alatt álló létesítményt.

- Az Európai Uniónak mindent meg kell tennie a megszállt ukrajnai területekről Oroszországba hurcolt gyerekek hollétének felderítése és hazatérésük megkönnyítése érdekében - jelentette ki Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az uniós parlament brüsszeli plenáris ülésén.

- Moszkva nagyra értékeli az iráni vezetésnek az ukrajnai konfliktus ügyében képviselt kiegyensúlyozott álláspontját - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután szerdán Moszkvában fogadta iráni hivatali partnerét, Hoszein Amirabdollahiánt.

- Ha az ukrán fegyveres erők nem nyerik meg a Donyeck megyei Bahmut városáért vívott csatát, erősödni fog az Ukrajnára nehezedő nemzetközi és országon belüli nyomás

annak érdekében, hogy számára elfogadhatatlan kompromisszumokat kössön Oroszországgal - vélekedett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.