Háború: Több hullámban támadta a libanoniakat Izrael

Hírek11 órájaMTI

Az izraeli hadsereg több hullámban légicsapásokat hajtott végre a libanoni síita Hezbollah fegyveres szervezet fegyverraktárai és rakétakilövő állomásai ellen hétfő hajnalban – jelentette be a hadsereg szóvivője.

Mint közölte, a hadsereg azután kezdte meg széles körű támadásait a Hezbollah libanoni célpontjai ellen, miután észrevették, hogy onnan nagyszabású rakétatámadásra készülnek Izrael ellen.

Az izraeli hadsereg felszólította a Libanonban élő civileket, hogy távozzanak el az olyan lakóházak közeléből, melyekben fegyvereket tárolnak. Daniel Hagari szóvivő ezzel kapcsolatban elmondta, hogy új módszert figyeltek meg Dél-Libanonban: a Hezbollah tagjai civilek otthonaiban rejtettek el cirkálórakétákat. Az egyik ilyen épületet hétfőn röviddel egy rakéta indítása előtt támadták meg.

Izrael szerint a Hezbollah már közel egy évtizede bérleti díj ellenében viszonylag nagy hatótávolságú, nehéz robbanófejű rakétákat tárol szűkösebb anyagi körülmények között élő síita családok otthonainak tetején vagy a házuk mellett, melyekhez felnyitható tetőszerkezeteket építettek álcázásul.

A közlések szerint több száz olyan rakétáról van szó a Bejrúttól délre fekvő területeken, melyeket a Hezbollah különleges egységei perceken belül felkészítenek a kilövésre, célba állítanak és akár el is indítanak Izrael felé.

Az al-Dzsazíra hírhálózat szerint az izraeli hadsereg számos dél-libanoni települést támadott meg hétfő reggel, de még a határtól több száz kilométerre fekvő Baalbek térségben is voltak légicsapások.

Izraelben a polgári védelem úgy döntött, hogy jelenleg nem terjesztik ki újabb területekre a korlátozásokat. Vasárnaptól a Haifától északra található izraeli településeken iskolai szünetet rendeltek el, lezárták a tengerpartokat és a strandokat. Zárt térben százra, nyílt területen tízre korlátozták a gyülekezők engedélyezett számát. Csak azokon a munkahelyeken dolgozhatnak, ahol biztosított a gyorsan elérhető óvóhely, és mindenkinek óvóhely közelében kell tartózkodnia.