Háború: Tovább nőtt a csernyihivi civil áldozatok száma - Több gyermek is áldozatul esett

Hírek2024. ápr. 17.MTI

Tizennégyre emelkedett a reggeli orosz rakétatámadás miatt az észak-ukrajnai megyeszékhelyen, Csernyihivben elhunytak száma, és legalább hatvanan sérültek meg - közölte Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter a Telegramon.

A tárcavezető hozzátette, hogy a sérültek között legalább két gyermek van. Andrij Podorvan, Csernyihiv megye kormányzójának tanácsadója egy tévéműsorban elmondta, hogy

a sérültek közül több tucatot szállítottak kórházba. Az országos rendőrség a Telegramon közölte, hogy jelenleg hat embert tartanak nyilván eltűntként.

A rendőrség háztól házig jár a megrongálódott épületeknél, segít a sebesülteken, és pszichológusok is dolgoznak a helyszínen. A Csernyihiv megyében működő belügyi szervek és a tárca alkalmazottai véradást szerveztek a sérültek számára" - tette hozzá Klimenko. A halálos áldozatok között van egy 25 éves rendőrhadnagy is. A nő otthon volt betegszabadságon, és halálos repeszsérülést szenvedett.

Podorvan tájékoztatása szerint a megyeszékhely központját ért rakétacsapásban megrongálódott egy volt szálloda épülete, amely az elmúlt években nem üzemelt. A közelben számos többszintes lakóépületben is károk keletkeztek, javarészt az ablakok törtek ki és a homlokzatok károsodtak. Megrongálódott egy helyi kórház és egy felsőoktatási intézmény egyik épülete is, továbbá több tucat a becsapódási hely közelében álló autó.

A megye kormányzója, Vjacseszlav Csausz tájékoztatása szerint egy nyolcemeletes épület megsemmisült. Olekszandr Lomako hozzátette, hogy az előzetes adatok szerint 16 többszintes lakóházat rongált meg az orosz támadás, de a károk felmérése még tart.

A megye kormányzója a csernyihivi közszolgálati műsorszolgáltatónak a légierőtől származó előzetes információkra hivatkozva elmondta, hogy az orosz erők három Iszkander típusú harcászati rakétával támadták meg a várost.