Háború: tragikusan alakul az ukrán ellentámadás a nyugati elemzők szerint is

Hírek2023. jún. 15.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 476-dik napján:

- Ukrajna jelentős veszteségeket szenved és lassan halad az orosz fő védelmi vonal felé - ismerték el nyugati tisztviselők a június 4-én indított ukrán ellentámadás egyik első nyugati értékelésében. "Ez hihetetlenül nehéz" - mondta egy tisztviselő, akit a Guardian idézett. "Az oroszoknak hónapokig volt idejük felkészülni [az ellentámadásra]".

- Az elmúlt nap folyamán az ukrán csapatok 200-500 métert haladtak előre különböző területeken a nagyrészt elpusztított keleti Bahmut város közelében, és 300-350 métert a délkeleti Zaporizzsja város irányában - mondta Hanna Maliar.

- Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára szerint a szövetség tagjainak biztosítaniuk kell, hogy Ukrajna továbbra is elegendő fegyverhez jusson az Oroszország elleni ellentámadáshoz. "Még korán van, és nem tudjuk, hogy ez fordulópont lesz-e" - mondta.

- A nagyrészt Kínán keresztül érkező nyugati mikrochipeket és egyéb alkatrészeket Oroszországban cirkáló- és ballisztikus rakéták gyártására használják – állítja Kijev.

- Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága azzal a felhívással fordult szerdán az Oroszország által még 2014-ben önkényesen elcsatolt Krím félsziget lakosaihoz, hogy nyújtsanak segítséget az ukrán hadseregnek a terület felszabadításához - tájékoztatott közleményben a hírszerzés sajtószolgálata.

- Ivan Fedorov, az orosz megszállás alatti, Zaporizzsja megyei Melitopol ukrán polgármestere arról számolt be, hogy ismeretlenek felrobbantottak a városban egy vasútvonalat.

- Sikertelen támadási kísérleteket tettek az ukrán fegyveres erők az elmúlt nap folyamán a donyecki régió déli részén, Zaporizzsja megyében és Donyeck körzetében, azonban élőerőben és hadfelszerelésben egyaránt jelentős veszteségeket szenvedtek - jelentette ki Igor Konasnekov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

- A nap folyamán az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről, valamint az oroszországi Kurszk és Belgorod megyéből jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást.

- Biztosítani kell, hogy amikor a háború véget ér, megfelelő helyzet álljon elő Ukrajna biztonságának szavatolásra, valamint arra, hogy Oroszország ne indíthasson ismét támadást szomszédjai ellen - jelentette ki a NATO főtitkára szerdán Brüsszelben.

"Minél több területet foglal vissza Ukrajna, annál erősebb lesz pozíciója a béketárgyalások asztalánál" - húzta alá a NATO főtitkára.

- Az északkelet-ukrajnai Szumi megyében az orosz erők rálőttek egy UAZ típusú terepjáró kisbuszra, a benne ülő hat ember életét vesztette - közölték szerdán a megyei rendfenntartók.

- Az orosz agresszió ellen küzdő Ukrajna kérdésében a demokratikus erők egységes fellépésére van szükség - jelentette ki Petr Pavel cseh államfő.