Háború: Ukrajna sarokba szorult - a kikötőiket sorra érik a pusztító támadások

Hírek2023. aug. 3.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 525-dik napján:

- Az utóbbi napokban az oroszok folyamatosan támadják az ukrán kikötőket. Dróncsapás érte az ukrán kikötői létesítményeket a Duna-parti Izmailban is, nem messze Romániától. Egy gabonaraktár megrongálódott.

Közel 40 ezer tonna afrikai országokba, Kínába és Izraelbe szánt gabona sérült meg - közölte Ukrajna.

- A román államfő szerint elfogadhatatlanok a Duna-parti (ukrán) civil infrastruktúra elleni folyamatos orosz támadások Románia közvetlen szomszédságában.

- Az oroszok által megszállt területen élő ukránokat arra kényszerítik, hogy vegyék fel az orosz állampolgárságot, vagy kemény megtorlással kell szembenézniük, beleértve a lehetséges kitoloncolást vagy őrizetbe vételt - állítja egy szerdán közzétett, amerikai támogatású kutatás.

- Az orosz hadsereg navigációs figyelmeztetést adott ki arról, hogy korlátozza a hajók és repülőgépek közlekedését a Kercsi-szorosban,

illetve annak légterében - közölte szerdán honlapján az orosz védelmi minisztérium.

- Több mint 10 orosz drónt lőttek le egy Kijev elleni éjszakai támadásban - közölték ukrán tisztviselők szerdán kora reggel. "Drónok csoportjai egyszerre több irányból hatoltak be Kijevbe. Azonban minden légi célpontot - több mint 10 pilóta nélküli légi járművet -

időben észleltek és megsemmisítettek a légvédelem erői" - mondta Szerhij Popko, Kijev város katonai közigazgatásának vezetője.

- A Moszkva elleni dróntámadásokra adott reakciójával az Egyesült Államok lényegében jóváhagyta az ukrán hatóságok terrorista módszereit - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján.

A szóvivő az elmúlt napokban a Moszkva-City felhőkarcolói ellen megkísérelt ukrán dróntámadásokat az elkövetés módszerét illetően

a New York-i ikertornyok elleni terrorcselekményhez hasonlította.

- Aláírta Andrzej Duda lengyel elnök az általa beterjesztett törvénymódosítást az orosz befolyást vizsgáló bizottságról szóló törvényhez - közölte szerdán a varsói államfői hivatal.

- Recep Tayyip Erdogan török elnök telefonon közölte Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy a fekete-tengeri gabonafolyosó hosszú időn át tartó leállítása senkinek sem használ - tájékoztatott szerdán a török államfői hivatal kommunikációs igazgatósága. A beszámoló szerint Erdogan a beszélgetés során rámutatott:

a legnagyobb kárt a gabonára szoruló, alacsony jövedelemmel rendelkező országok szenvedik el.

- Okeanszkij Scsit-2023 (Óceáni Pajzs-2023) kódnéven orosz flottagyakorlat kezdődött a Balti-tengeren - közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium. A moszkvai tájékoztatás szerint a manővereken az orosz haditengerészet több mint 30 hadihajója és csónakja, 30 repülőgépe és mintegy hatezer katona vesz részt.

- További 14 cseh állampolgár kapott államfői engedélyt, hogy belépjen az ukrán hadseregbe, nyolc személy kérését Petr Pavel elnök elutasította - közölte szerdán a cseh közszolgálati rádió weboldalán.