Háború: ukrán sikerek - lendületben az ellentámadás keleten

Hírek2023. szept. 27.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 580-dik napján:

- Az ukrán csapatok "sikert arattak" az orosz erők által májusban elfoglalt kulcsfontosságú város, Bahmut közelében lévő falvaknál - mondta Ilia Jevlash, a keleti erők szóvivője az országos televíziónak. A déli csapatok szóvivője, Olekszandr Sztupun eközben azt mondta, hogy az ukrán csapatok beásták magukat, és készen állnak arra, hogy az Azovi-tenger felé történő előrenyomulásuk részeként Verbove faluja felé vonuljanak.

"Úgy vélem, hamarosan jó hírekkel fogunk szolgálni" - mondta Sztupun.

- Az ukrán vezérkar a Facebookon közzétett délelőtti helyzetjelentésében arról tájékoztatott, hogy az orosz egységek jelentős veszteségeket szenvedtek el Bahmut és Szoledar között a donyecki régióban, Zaporizzsja térségében pedig Melitopol irányában civilek házaiba költöznek be, és az udvarokon állítanak fel tüzelőállásokat.

- Ukrajna nem használ majd oroszországi területek elleni támadáshoz nagy hatótávolságú ATACMS rakétákat, amelyeket az Egyesült Államok biztosít majd számára - közölte Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára. A tisztségviselő hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok által biztosított nagy hatótávolságú rakétákat

kizárólag Ukrajna területének védelmére fogják használni.

- Az Ukrán Biztonsági Szolgálat információi szerint az ukrán fegyveres erők HIMARS-rakétával eltaláltak egy ideiglenes orosz irányítóközpontot a dél-ukrajnai Herszon megyében, aminek következtében nyolc orosz tiszt életét vesztette, hét megsebesült - hozták nyilvánosságra az SZBU-nál.

- Újra működik az ukrán-román határon az odesszai régió orlivkai kompátkelőhelye, amelyre keddre virradóan mértek csapást az orosz erők - közölte az ukrán határőrszolgálat a Telegramon.

- Az elsőfokú, általános hatáskörű fellebbviteli bíróság elutasította kedden Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus védelmének fellebbezését az ellene szélsőségesség ügyében meghozott ítélet ellen, amelynek értelmében 19 évi fegyházbüntetést kapott. "Változtatás nélkül helyben hagyandó a moszkvai városi bíróság 2023. augusztus 4-i ítélete, fellebbviteli panasznak való elégtétel nélkül" - áll a határozatban.

- Kanada Oroszországgal szembeni ellenséges lépései, beleértve a szankciók bővítését, nem maradnak válasz nélkül - közölte az orosz külügyminisztérium azzal kapcsolatban,

hogy a kanadai parlamentben ovációval fogadták az ukrán Galícia SS-hadosztály egyik veteránját.

- Több mint 17 ezer embert, valamint több mint 2700 egységnyi fegyverzetet és haditechnikai eszközt veszítettek ebben a hónapban az ukrán fegyveres erők - közölte Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a tárca kollégiumának ülésén.

A tanácskozáson a moszkvai katonai tárca által közzétett felvételek tanúsága szerint részt vett Viktor Szokolov tengernagy, az orosz Fekete-tengeri flotta parancsnoka, akinek az ukrán fél a halálhírét keltette.

- Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az orosz erők az elmúlt nap folyamán tíz ukrán támadást vertek vissza, közülük négyet a Donyeck körzetében lévő frontszakaszon,

ahol szerinte mintegy 310 ukrán katona esett el vagy sebesült meg, emellett megsemmisült öt páncélos és öt gyalogsági harcjármű.

- Ukrajna konstruktív kapcsolatokra törekszik Lengyelországgal, különösen az országba irányuló gabonaexport kérdésének megoldásában - jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy kedden sugárzott ukrán tévéműsorban. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy Kijev elkötelezett a Varsóval való konstruktív kapcsolatok mellett, ezért készen áll a tárgyalásokra és a konzultációkra.

- Törökország parlamentje betartja ígéretét, hogy ratifikálja Svédország NATO-pályázatát, ha Joe Biden amerikai elnök kormánya megnyitja az utat az F-16-os repülőgépek eladásához Ankarának - közölte Recep Tayyip Erdoğan elnök a török média szerint.

- Egy éjjeli orosz légicsapás a kulcsfontosságú ukrán gabonaexportkikötő, Izmail ellen két embert megsebesített és megrongálta a helyi infrastruktúrát - közölte kedden az Odesai terület kormányzója.