Háború: Ukrán sikerek - orosz gépek potyogtak az égből

Hírek2023. aug. 18.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 540-dik napján:

- Mikola Olescsuk, a légierő parancsnoka arról számolt be, hogy reggel lelőttek egy orosz K-52-es típusú harci helikoptert a Donyeck megyei Bahmutnál.

Nem sokkal később a 47. ukrán különálló gépesített dandár közölte a Facebookon, hogy tagjai megsemmisítettek egy szintén K-52-es orosz helikoptert a Zaporizzsja megyei Robotine településnél.

- A brit védelmi minisztérium három szerződést írt alá 115 millió dollár értékben, amelyek lehetővé teszik légvédelmi felszerelések küldését Ukrajnába - számolt be csütörtökön a Jevropejszka Pravda ukrán hírportál a Sky News brit tévécsatorna jelentésére hivatkozva. 

A brit védelmi minisztérium a három közül a legnagyobb, 56 millió font értékű szerződését a norvég Kongsberg védelmi vállalattal kötötte. Ez a dokumentum rendelkezik olyan drónellenes rendszerekről,

amelyeket Ukrajna használhat az orosz drónok azonosítására, nyomon követésére, megzavarására, valamint megsemmisítésére.

- Volodimir Zelenszkij elnök csütörtökön értekezletet tartott, amelyen elsősorban az ukrán csapatok lőszer- és felszerelésellátásáról, az orosz hadsereg terveiről, valamint az ukrán energiarendszernek és a légvédelemnek a téli időszakra való felkészítéséről tárgyaltak. Az elnök úgy nyilatkozott:

Folyamatosan figyelemmel kísérjük az eszköz- és lőszerellátást, a saját termelésünk ütemét. A külügyminisztérium és a védelmi tárca utasítást kapott az együttműködés szorosabbá tételére Ukrajna partnereivel annak érdekében, hogy a következő védelmi csomagokban pontosan az legyen, amire szükségünk van.

- Százezer amerikai katona állomásozik Európában, ami a hidegháború óta nem látott létszám, és ha igény jelentkezik további csapatok érkezésére, akkor arról hajlandó egyeztetésekre Washington - jelentette ki a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs vezetője.

- A NATO vezetője szerint csak Kijev dönthet az Oroszországgal folytatott béketárgyalások feltételeiről a területi vitát követően. Jens Stoltenberg megjegyzései azt követően hangzottak el,

hogy vezérkari főnöke azt javasolta, Ukrajna a NATO-tagság feltételeként területeket adhatna át.

- Az Egyesült Államok jóváhagyta, hogy Dániából és Hollandiából F-16-os vadászgépeket küldjenek Ukrajnába, amint a pilóták kiképzése befejeződik - közölte egy amerikai tisztviselő.

- Oroszország folyamatosan halad célja felé, hogy tömegesen gyártson Shahed-136 típusú drónokat, amelyek több mint 1600 kilométert képesek megtenni - jelentette a Washington Post a tervről szóló dokumentumokra hivatkozva.