Hárommillió beoltott után dönthetnek az újraindítás következő lépéseiről

Hírek2021. ápr. 8.MTI

Az újraindítás következő lépéseiről a kormány akkor dönt, ha a beoltottak száma eléri a 3 milliót - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely csütörtöki online sajtótájékoztatóján, hozzátéve: ez öt-hat napon belül várható.

Emlékeztetett: március 8-án, a koronavírus-járvány miatti szigorítások idején 1 millió ember volt beoltva Magyarországon. Kevesebb mint egy hónap alatt több mint 2,5-szeresére nőtt a beoltottak száma - mondta a miniszter, kiemelve: Magyarország Európában a leggyorsabban oltó országok közé tartozik.

Gulyás Gergely szerint még ebben a hónapban 4 millió felett lesz a beoltottak száma, azoké, akik legalább az első oltásukat megkapják.A miniszter köszönetet mondott mindenkinek, aki az oltásokban közreműködik. Elmondása szerint az oltási program eredményességét segítette, hogy Magyarország nemcsak az uniós beszerzésből hívott le minden lehívható vakcinát, hanem a kínaiakkal, oroszokkal kötött megállapodások értelmében további jó minőségű, megvizsgált és engedélyezett vakcinákat szerzett be.

Azt látják, hogy a védettség szempontjából nincs érdemi különbség a vakcinák között, mindegyikben meg lehet bízni, mindegyik megvéd a koronavírus kedvezőtlen hatásaitól - hangoztatta.

Kitért arra is, hogy az európai gyógyszerészeti hatóság szerdán "világos döntést" hozott az AstraZeneca-vakcináról: megbízható és védettséget biztosít - hangsúlyozta Gulyás Gergely.

"Minden oltás biztonságosabb, mint az oltás hiánya" - mondta, s mindenkitől azt kérte, hogy a sokszor gyógyszergyárak közötti, a sajtóban megjelenő konfliktusnak ne üljön fel. "Ezek mögött a hírek mögött állnak üzleti érdekek is" - jegyezte meg. A legbiztosabb, ha a magyar hatóságokra hallgatnak - hangsúlyozta.

Gulyás Gergely elmondta: a védőoltásra regisztráltak száma már majdnem 4 millió; 3 millió 950 ezer. Ehhez hozzá kell adni, hogy korábban regisztráció nélkül oltották az egészségügyben dolgozókat, mintegy 200 ezer embert. Így már csaknem 4,2 millió ember van, aki vagy megkapta az oltást, vagy regisztrált. Magyarországon a 18 év feletti lakosság 8 millió embert jelent, így több mint 50 százalék az, akit beoltottak vagy oltásra jelentkezett.A pedagógusok oltása is halad - közölte, jelezve: a korábban regisztráltak közül 34 ezer pedagógust már beoltottak. Most a külön oltási kampányban a behívott pedagógusok 85 százaléka, több mint 66 ezer pedagógus kapta meg oltását. Ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az első oltás jelenti az érdemi különbséget a védettségben.

Ezért arra kérik a tanárokat, hogy legyenek tekintettel a szülőkre, akiknek rendkívüli megterhelést jelent az iskolák zárva tartása, ezért fontos, hogy április 19-én visszaálljon az oktatás normális rendje - közölte Gulyás Gergely.

A miniszter azt mondta: a vártnál jobban sikerült megszervezni az online oktatást, de az oktatási-nevelési feladatok hatékony ellátásához személyes jelenlétre van szükség.

Kitért arra is: a szerda esti adatok szerint 2 608 084 ember kapta meg az első oltását, 1 077 947-en pedig már a másodikat is. A kormány az operatív törzzsel egyeztetve hetekkel ezelőtt döntött arról, hogy valamennyi, újranyitással kapcsolatos intézkedés a beoltottak számától függ - közölte, hozzátéve: minden zárás csak korlátozni tudja a vírus terjedését, az egyetlen valódi, érdemi "fegyver" a vírussal szemben a vakcina.

Az újraindítás első lépései 2,5 millió oltáshoz kötődtek. Ezek a lépések valójában érdemi enyhítést nem jelentettek - emelte ki, hozzátéve: legalább annyi volt az enyhítés, mint a szigorítás. Céljuk az volt, hogy az eddig tapasztalt tömeget mérsékeljék az üzletekben, ezért döntöttek arról, hogy 10 négyzetméterenként csak egy ember tartózkodhat.

A kijárási korlátozás este 10 órára módosult. Részben a tavaszi időszak miatt, részben pedig azért, mert kevesebben mehetnek be egyszerre egy boltba, így hosszabb nyitvatartásra van szükség.

Gulyás Gergely azt is közölte, hogy a bértámogatás egész áprilisra jár azon üzletek és szolgáltatások számára is, amelyek április 7-én kinyithattak.

Az érintetti körbe tartozó cégek mostanáig 69 milliárd forint bértámogatást igényeltek. Ebből 66,5 milliárdot megítéltek a kormányhivatalok és majdnem 66 milliárd forintot ki is fizettek - jelezte, kiemelve: a bértámogatás naprakész formában, gyorsan történik.