Hatalmas harcjármű jelent meg a  Hungexpo területén

Hírek2024. feb. 11.Növekedés.hu

Az 55 tonnás, 8 méter hosszú lövegcsövű harcjármű gigászi méretei miatt ugyan nem fért be a pavilon falai közé, de a Hungexpo udvarán bárki közelről szemügyre vehette - írja a Honvédelem.hu

Sosem járt még ekkora harjármű a Hungexpón - számol be a honvédelem.hu cikke a február 8-10. között rendezett 30. Fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítás zárónapjáról.

A központi pavilonba a Magyar Honvédség egy Gidrán harcjárművel, modern és régebbi fegyvereket felsorakoztató kiállító pulttal, valamint a toborzó eseményeken rendre osztatlan sikert arató lövész szimulátoros játékkal települt ki - írja a Honvédelem.hu
Minden rendezvény lehetőség arra, hogy találkozzunk a társadalommal és beszéljünk kicsit a katonaéletről

– mondta Boncz Ádám őrmester, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Toborzó és Érdekvédelmi Osztály toborzó altisztje.

Egy Gidránnal érkeztünk, ez a 15,2 tonnás, aszfalton 120 kilométer/órás végsebességű szörnyeteg szállított ide minket

– mutatta be csapatszállító eszközüket az őrmester, majd a kitelepülés legnépszerűbb eleméről beszélt.

Elhoztuk a legmodernebb kiképzési lőszimulátorunkat. Ennek a szoftveres részén most cyborgok ellen, civileket kerülgetve lehet harcolni. A hardver viszont ugyanaz, mint amit mi használunk, így a látogatók olyan környezetbe kerülnek, mint mi éles helyzetben.”

A fegyverkedvelők nem kérették magukat. Szívesen vették kézbe a kiállított darabokat és váltottak néhány szót a toborzókból, tatai lövészekből és önkéntes területvédelmi tartalékosokból álló csapat tagjaival.


Fegyverműszerészként nem tudom megállni, hogy ne sétáljak el a honvédség standja mellett és ne vegyem kézbe az eszközöket. Jó érzéssel tölt el, amikor azt látom, hogy a honvédség rohamosan fejlődik, ami a biztonságunk alapja

– nyilatkozta portálunknak Bánsági György Mátyás.

Míg a pavilonban toborzók kalauzolták végig a látogatókat a honvédségi sátor körül, a Hungexpo udvarán a hadsereg high-tech tüzéreszközét, a PzH 2000 önjáró löveget vehette szemügyre a FeHoVa közönsége. Az időközönként beindított löveg tekintélyt parancsoló hangja – demonstrálva a PzH hatalmas erejét – mindenkit lenyűgözött.

Igazán férfias egy 55 tonnás eszközt vezetni. Ebbe a beosztásba, illetve hátulra, a tűzfeladatot végrehajtó töltőkezelői pozícióra is várjuk a jelentkezőket

– beszélt a lapnak a PzH kezelőszemélyzetének toborzásáról Máthé Gergely őrmester, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztály 2. Tüzérütegének lövegparancsnoka.